Paní si na houby vyrazila s manželem, ten ale hůř chodí, takže jí doprovodil jen kousek a pak se vrátil do zaparkovaného auta. „Asi po hodině začal manželku postrádat, volal a troubil. Když se neobjevila, zalarmoval Policii ČR. Ta nás pak ve tři čtvrti na šest požádala o součinnost. Ihned jsme proto připravili naší terénní techniku a povolali do akce deset záchranářů,“ uvedl k počátků pátrání Josef Tischler, zasahující člen Horské služby Šumava.

Jak členové horské služby, tak policisté, hasiči a pracovníci Strážní a informační služby NP Šumava po nezvěstné ženě pátrali do dvou hodin v noci. „Paní bohužel u sebe neměla mobilní telefon, jinak bychom jí dokázali lokalizovat. Takto jsme akci do rána přerušili a ve větším počtu pak pokračovali dnes okamžitě po rozednění. Hledali jsme bez úspěchu do deseti, když přišla zpráva, že paní dorazila do Podlesí u Kašperských hor a ohlásila se,“ doplnil Josef Tischler.

Jak se ukázalo, ztracená houbařka neztratila duchapřítomnost, a když do setmění nenašla cestu zpět, vylezla na posed a přespala v lese. „Poté sdělila, že dokonce slyšela naše záchranáře, jak na čtyřkolkách projíždějí kolem, ale prý nevěděla, že ji hledají. Naštěstí ani moc neprochladla, přesto, že v noci klesla na Horské Kvildě teplota až k nule,“ komentoval akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že toto pátrání opět ukázalo, jak je nezbytné sebou i na houby nosit nabitý mobilní telefon.

Radek Zeman, Horská služba