Osmačtyřicetiletý muž měl nehodu kolem půl desáté, během jízdy narazil do plechových vrat. „K zásahu nás vyzval dispečink linky 155 Jihočeského kraje s tím, že pán po nárazu upadl do bezvědomí. Prý se mu zaseklo či prasklo brzdové lanko,“ uvedl Václav Cypro ml., zasahující člen Horské služby Šumava s tím, že ke zraněnému se záchranáři vydali z 10 kilometrů vzdálené Nové Pece.

„Po příjezdu už byl muž při vědomí, ale byl zraněn na hrudi. Provedli jsme tedy základní ošetření a předali posádce sanitky Rychlé zdravotnické pomoci, která dorazila z Horní Plané. Dispečink Zdravotnické záchranné služby také na místo povolal vrtulník Armády ČR z Bechyně,“ doplnil Václav Cypro ml. Záchranáři pak muže předali jeho posádce a ta jej dopravila k dalšímu ošetření do Českých Budějovic.

„V odlehlejších částech Šumavy, a pravý břeh Lipna mezi takové lokality patří, zasahujeme i u úrazů, které se netýkají turistů, lyžařů či horských cyklistů. Je to tak vzhledem k našim dojezdovým časům, které bývají kratší, než u vozů ZZS,“ komentoval událost náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. Dodal, že takových ne zcela běžných zásahů má šumavská HS proto celkem hodně po celý rok.

Radek Zeman