Šéfka prachatického Sportovního zařízení Radovana Kutláková a tým prachatických hokejbalistů nelení. Z předpovědi počasí vědí, že má mrznout, a tak se pustili už v sobotu do příprav hokejbalového hřiště v parku Mládí, aby jeho povrch připravili a následně z hřiště udělali kluziště pro bruslaře. Na dnešek v noci poprvé zkusili zaledovat hrací plochu hokejbalového hřiště. „V sobotu začali s odklízením sněhu, ještě včera dopoledne uklízeli," popsala přípravy Radovana Kutláková.


Nikdo z aktérů první ostré zkoušky neví, jak to dopadne. „Nemáme s ledováním žádnou zkušenost, ale zkusit to chceme a jdeme do toho," ujistila. Sportovní zařízení má k dispozici frézu, hřiště musí nejprve dokonale vyčistit, následně připravit na ledování tak, aby nedošlo k poničení povrchu hokejbalového hřiště. Hydrant je funkční a hadice mají připravené. „V noci začneme se stříkáním vody pro první vrstvu ledu," popsala včera ředitelka Sportovního zařízení.


Nejméně tři dny tak budou hokejbalisté ledovat. Pokud vydrží teplota pod bodem mrazu, mohlo by být podle slov Radovany Kutlákové hřiště připraveno pro bruslení možná už ve čtvrtek. „Nechci nic slibovat, neumíme odhadnout, kdy bude prostor připraven pro bruslení, ledování zkoušíme letos poprvé," poprosila prachatické bruslaře o shovívavost.


Správce prachatického hokejbalového hřiště a nestor prachatického hokejbalu Josef Parkman upřesnil, že hráči z týmu slíbili pomoc. „Přijdou po práci a uklidíme hřiště a pustíme se do ledování," připustil. Ujistil, že k tomu, aby na led mohli i dospělí, je nutné, aby měl tloušťku deset a více centimetrů, nesmí totiž dojít k jeho prošlápnutí. To by mohlo poškodit speciální povrch hřiště. „Jak vysoký led se povede, záleží na minusových teplotách. Pokud bude mínus deset a více, rozhodně to půjde. Při nižších teplotách budeme muset vodu stříkat v nižší vrstvě. Uvidíme, jak nám bude přát počasí," zhodnotil.


Bruslaři musejí vyčkat alespoň tři dny. Dřív než za tři to určitě nebude a musí být okolo zmiňovaných mínus deseti stupňů. „Věříme, že si děti letos bruslení užijí," doufá Josef Parkman.