Pestrobarevné obří kraslice opět zdobí Hlubokou nad Vltavou, jedno váží 700 kilogramů a na místo určení ho musela dopravit těžká technika. Tentokrát je však organizátoři ze spolku Hope 4 you rozmístili do přírody. Důvodem jsou stále platná opatření proti šíření koronaviru. I tak lidé baví a dělají jim nesmírnou radost.

Na hledání se chystá

Dvanáctiletý Kryštof Tůma z Hluboké se na rozsáhlejší hledání teprve chystá. „Zatím jsem objevil asi čtyři vajíčka, jen protože je mám blízko domova,“ smál se mladík. „Hledat určitě půjdu, až budu mít čas. Je to moc hezká akce,“ zhodnotil místní tradici.

Mezi osvědčené hledače patří už Radim Valdauf z Hluboké, do zámeckého parku na jednu z tras vyrazil se třemi dětmi a kamarádem s dalšími dvěma potomky. „Vyšli jsme s dětmi hledat vajíčka, tahle zábava se jim totiž moc líbí. V parku si navíc i dobře pohrají,“ podotkl.

Projekt Velikonoce na Hluboké se stal díky charakteru rodinné a charitativní akce jednou z nejvyhledávanějších aktivit brzkého jara. Každým rokem akci navštíví více než 20 tisíc návštěvníků. Hlavním symbolem jsou obří betonové kraslice pomalované akademickými malíři, talentování umělci i dětmi z místní základní školy. Letos byla akce zahájena na Velký pátek 2. dubna a potrvá do neděle 30. května. Mapu si lze vyzvednout v knihkupectví ve Zborovské ulici nebo cestou na zámek ve výdejním okénku restaurace Schneck.

Zapeklité rébusy

Při výpravě jim nechybí potřebná mapka. „Pustili jsme se dokonce do luštění rébusů, ale některé jsou dost zapeklité,“ naznačil s tím, že si s hádankami lámou hlavu i dospělí.

Nejstarší z dětí ve výpravě Simon cestou sbíral i malované kamínky. „Našel jsem hned několik Mimoňů,“ pochlubil se. Zvesela ho doprovázely dívenky Terezka, Dianka, Laura a Amanda a cestou si zpívaly.

Putování za velikonočními vajíčky.
Velikonoční stezka na Hluboké zve i letos, ale mimo centrum obce

Časem plánují navštívit všechny trasy, které jsou připravené. „Je na to dost času a je to příjemná zábava. Určitě vyrazíme i na další okruhy,“ předjímal Radim Valdauf.

Lidé se baví a pomáhají

Projekt podle členky pořadatelského týmu Valerie Chromé má mimo jiné charitativní podtext. „Všechny vybrané prostředky poslouží na financování rehabilitací malé Adélce Křiváčkové z Bavorovic, která se narodila s rozštěpem páteře,“ upřesnila.

Se čtyřletou Adélkou z Bavorovic u Hluboké nad Vltavou se osud nemazlil, je to však velká bojovnice, která neztrácí úsměv na tváři.
Adélku by mohla na nohy postavit rehabilitace, je však nákladná

Celkem 27 obřích kraslic je ukryto v katastru Hluboké nad Vltavou, tentokrát na třech vycházkových okruzích v zámeckém parku (4 km), kolem hlubockých rybníků (5 km) a okolo Staré obory (6,5 km). „Jedná se o rodinnou hru s mapou, kvůli epidemiologické situaci se vše odehrává především v přírodě. Jen jediné vajíčko najdete přímo v centru před městským úřadem,“ vysvětlila Valerie Chromá.

Program i pro sportovce

Na malé hledače také čeká odměna, tu si vytočí v kole štěstí. „Na své si přijdou i sportovci, kteří si mohou vybrat ze tří okruhů – pro canicrossaře, terénní běžce a jezdce na horském kole. Všechno funguje přes aplikaci a závodit se může i opakovaně,“ uzavřela Chromá.