Nadšenci z celé Evropy, ale i Ameriky, se už v pátek sjedou ve Volarech, aby se připravili na dva týdny, kdy připomenou konec druhé světové války a zároveň ukáží, co skrývají za historické skvosty ve svých garážích.

„Akce začíná v pátek s tím, že ve Volarech se sjede technika z celé Evropy, ale i několik účastníků ze „Států“, kteří s sebou dokonce povezou dva tanky Shermany, které se tu zúčastnily bojů na konci války. Samotná akce začíná v sobotu v 11 hodin ve Volarech. Chybět nebude bojová ukázka přímo na náměstí, přičemž přes něj navíc přejede kolona historické techniky, která bude mít až dva kilometry,“ přiblížil starosta Kvildy a předseda klubu Gabreta, který se zabývá historií Šumavy od keltů až po současnost, Václav Vostradovský.

Z Volar se účastníci vydají do Horní Vltavice, přičemž v Lenoře se kolona rozdělí. Hlavní část pojede na Zátoň a směrem do Horní Vltavice, menší pak směrem k hlavní silnici. V Horní Vltavici se pak uskuteční další bojová ukázka. „Následně se kolona přesune na Kvildu, kde se účastníci začnou připravovat na hlavní nedělní program. Na Kvildě se pokusíme o rekonstrukci událostí na Zhůří u Hartmanic, kde byla jedna z největších bitev tady u nás, na Šumavě. Do léčky tu padla předsunutá jednotka, kde zemřelo deset Američanů a dalších dvacet bylo zraněno,“ připomněl Václav Vostradovský.

Ve stejný den si techniku prohlédnou zájemci na Modravě. V pondělí se pak přesune do Vimperka, kde bude v centru města ukázka techniky a v odpoledních hodinách následuje další bojová ukázka v Kašperských Horách. „Tam už se s kolonou v rámci našeho kraje rozloučíme, bude směřovat na Plzeň. To mluvíme o akci s názvem The Czech fury organizovanou 4. obrněnou divizí Pelhřimov, pod vedením Martina Duška. My ale nekončíme, z Plzně se totiž přesuneme zpátky na Šumavu, protože od pondělí 4. května pojedeme druhým směrem, tedy přes Modravu, Kvildu, Vimperk, Novou Pec, Horní Planou do Prachatic a cestu zakončíme v Českém Krumlově pod názvem Šumavou před 70 lety,“ uvedl k další cestě techniky V. Vostradovský. V obci Kvilda se 5. května uskuteční pietní akt u pomníku Neznámého vojína, ve Vimperku se mohou návštěvníci ve stejný den těšit na program To tenkrát v čtyřicátom pátom.

„Do Prachatic dorazíme 6. května a rozbijeme si v nich ležení. O den později je celodenní program na Velkém náměstí. V dopoledních hodinách tu bude německá osádka, projede tu kolona, která pojede na Vitějovice a my tu od 16 hodin máme bitvu o radnici. V 17 hodin budeme asistovat na muzejním dni na pozvání ředitele Prachatického muzea Pavla Fencla. Poté se přesuneme do Českého Krumlova, kde se 8. května uskuteční pietní akt na náměstí a o den později Boj o Český Krumlov. V pátek 8. května se slavnostního aktu na náměstí zúčastní velvyslanec USA v České republice Andrew H. Schapiro a velitel pozemních sil NATO generálporučík Frederick B. Hodges,“ dodal Václav Vostradovský.