Mezinárodní konference je jedna z největších setkání pracovníků pracujících se staršími dospělými, kterou pořádala Kanadská gerontologická ošetřovatelská asociace.

Jak napsala Hana Vojtová v rozhovoru v časopisu Sociální služby, květen 2017, který je přílohou našeho článku: „Smyslovka se nedá stíhat, ta se musí žít. A pro cokoliv, pro co se v životě opravdu rozhodneme, si čas vždy najdeme. Když chci být dobrá máma, tak trávím čas se svými dětmi, když chci překvapit dobrým jídlem, pak mu věnuji svůj čas, a když k tomu všemu, co v životě dělám, přidám lásku, pak opravdu žiji, a ne jenom pro sebe, ale i pro ostatní.

Smyslová aktivizace je o úctě, respektu a lásce, je to myšlenka a přijatá vize organizace ve vztahu ke všem zúčastněným - k uživatelům a jejich blízkým, personálu i k veřejnosti. V šíření myšlenky smyslové aktivizace mi dnes pomáhá kvalitní lektorský tým. Díky tomu se vše násobí a každý rok přibývá těch, kteří se Smyslovou aktivizací začínají pracovat, a to víc, než jsem kdy snila.“.

Koncept smyslové aktivizace - péče o velmi staré osoby a osoby se syndromem demence přivezla Hana Vojtová do České republiky přímo od autorky konceptu Lore Wehner z Rakouska. Stala se tak nadšenou propagátorkou konceptu, a jak dále v rozhovoru uvádí: „ koncept, který má smysl, nabízí logický návod, jak správně s těmito seniory pracovat, aby byl zachován respekt, láska a úcta vůči nim. Tři atributy péče, které bychom měli ctít všichni, kteří pracujeme se seniory, poskytujeme jim péči a podporu v závěru jejich života“.

Hana Rabenhauptová