V ulicích Budějovic se poslední dobou rozšiřují takzvané modré zóny, kde je parkování vyhrazeno jen místním. Přespolní  kvůli tomu hledají útočiště i na parkovištích u velkých obchodních center a prodejen.

Aby se tomu obchodníci bránili, osazují na vjezdy parkovišť závory a snaží se tím zajistit co největší počet volných míst. Už k tomu sáhl Kaufland v ulici Na Sádkách poblíž Dlouhé louky, podobně instalovaly závoru nebo mají zpoplatněné vjezdy prodejny Lidl a Billa u Mánesovy ulice.

Ve hře je i Globus

Podle informací Deníku nyní běží stavební řízení, které má umožnit, aby podobná závora hlídala i parkoviště u Globusu. Mluvčí Globusu Aneta Turnovská to na dotaz Deníku nepotvrdila. Uvedla ale, že parkoviště u budějovického hypermarketu  má již ze své podstaty sloužit primárně jeho zákazníkům.

Parkování na budějovickém náměstí Přemysla Otakara II.
V Budějovicích mění tarify parkovného i cenu za odtahy

„Dlouhodobě se ale potýkáme s tím, že stále více řidičů toto parkoviště využívá pouze jako odstavnou plochu pro svá auta třeba při cestě do zaměstnání, kdy po zaparkování pouze přeběhnou na nedalekou zastávku MHD a pokračují dále do města. Tím přitom omezují počet volných míst pro naše zákazníky,“ konstatovala Aneta Turnovská. „Pokud bude počet takto zabraných míst nadále narůstat, například kvůli rozšíření modrých zón v okolních ulicích, budeme se tím muset zabývat a přijmout adekvátní řešení, aby parkoviště mohlo sloužit svému původnímu účelu. V ideálním případě bychom se ale takovému řešení chtěli vyhnout,“ zdůraznila Aneta Turnovská.

O uplynulém víkendu, v sobotu 23. dubna 2022, zákazníci Globusu v dobročinné sbírce dobrovolníkům potravinových bank darovali 26 tun potravin a drogerie, které pomohou potřebným. Nejvíc se vybralo v budějovickém hypermarketu, kde to z celkového množství bylo 3,4 tuny.

Vizualizace nové podoby hlavního budějovického náměstí.
Méně aut na budějovickém náměstí. Radní schválili omezení dopravy v centru

V Budějovicích stále zůstávají i některé další parkovací plochy u obchoďáků kromě Globusu bez závor. Hypermarkety Terno nebo Albert v obchodní zóně na Strakonické ulici závoru nemají a podle vyjádření firem ani o podobném opatření nyní neuvažují.