Hrad Kašperk byl doslova v obležení návštěvníků, na výlet je vylákalo i příznivé počasí. A měli se na co těšit. „Na nádvoří nám hraje skupina Benedictus, která hraje dobovou hudbu, světské písně a bude tady i v pondělí. Vedle toho tady máme skupinu přátel historie a šermu Gabreta, kteří připravili pro veřejnost celou řadu aktivit, například ražbu mincí, střelbu z luku nebo kuše, výrobu pečetí, středověké skriptorium, hod podkovou a podobně. Zábavy je zde dost,“ uvedl kastelán hradu Václav Kůs s tím, že návštěvníků přichází mnoho, kdy mají denně přes tři stovky lidí na prohlídkách a mnoho jich přijde jen na nádvoří, kam je vstup volný.

„My jsme za zájem moc rádi, protože tady v podstatě dva roky Velikonoce nebyly. Chtěli jsme i proto připravit zajímavý program, aby sem lidé měli důvod přijít. Navíc ještě minulý týden zde bylo spoustu sněhu a chumelilo. Pro nás je to tak i premiéra, že máme otevřen hrad bez sněhu,“ dodal kastelán.

A velmi rušno bylo i na náměstí, kde se v neděli konaly řemeslné trhy. Kromě toho tam zahráli harmonikáři, k vidění bylo i divadlo a na své si přišly i chuťové buňky diváků, kterým uvařila hráškový krém a trhané kuřecí maso Markéta Hrubešová, která tam vystoupila se svou gastroshow, kde jí vypomáhal i její manžel. A nepřipravila pochutiny jen pro oko, ale i příchozí měli možnost ochutnat. Zvednutím palce nahoru herečce dávali najevo, že se jí pokrmy povedli. Následovala soutěž o nejlepší nádivku a vše završila hudební vystoupení.