Marcel Kaštovský, ředitel Metal-Worx Plana s. r. o., kde se orientují na automobilový průmysl, uvedl, že zde nikoho loni kvůli pandemii koronaviru nepropustili. „Nechystáme se k tomu ani nyní,“ zdůraznil. „Zakázky, které končí, úspěšně nahrazujeme jinými. Na největších dvou zakázkách máme avizované nárůsty od devíti do dvaceti procent, a navíc jsme v projektové fázi na převzetí výroby asi třiceti sedmi výrobků. Některé z nich budeme začínat i s novým maďarským partnerem,“ přiblížil současnou situaci u nich ve společnosti.

KAMPANĚ V RÁDIÍCH

Dodal, že zde mají momentálně volná místa na pozicích dělník, operátor výroby, manipulant, nástrojař, údržbář nebo elektrikář.

Navýšit personální pozice chtějí v letošním roce také v ENGEL strojírenská Kaplice. Dle slov Evy Swaczyna Valentové zde hledají nejen elektromechaniky a svářeče, ale také logistiky či mechaniky. „Spouštíme proto náborové kampaně v rádiích, ve zpravodajích i on-line,“ uvedla.

Jihočeské hraniční přechody s Rakouskem. Ilustrační foto.
Pendleři jsou rádi. Jejich povinné testování při cestě do Rakouska se odkládá

Personální změny nastanou nejspíš v Madetě. Podle jejího generálního ředitele Milana Teplého dojde k optimalizaci stavu pracovníků na podnikovém ředitelstvía v administrativě, a to v závislosti na potřebách podniku, které se v některých směrech značně zjednoduší.

V letošním roce zde ale plánují navýšení mezd. „O konkrétním způsobu a výši se bude rozhodovat na přelomu prvního a druhého čtvrtletí v kontextu ekonomické situace,“ nechtěl prozatím Milan Teplý více předjímat.

MÍSTO STRAVENEK PLATEBNÍ KARTY

Přilepšit by si měli zaměstnanci společnosti MetalWorx v Plané na Lužnicí. Jak uvedl ředitel Marcel Kaštovský, od Nového roku zde zavedli místo stravenek platební karty, u nichž zvýšili jejich hodnotu na sto korun denně. „Zvýšení se dotklo i úkolových mezd, které povyrostly minimálně o šest procent. V příštím měsíci se zaměstnanci mohou těšit i na zcela nové pracovní oděvy, u kterých budeme zajišťovat dokonce i praní,“ odpověděl Marcel Kaštovský na otázku, jestli budou letos zavádět nějaké zaměstnanecké bonusy.

VOLNÁ RUKA V BENEFITECH

Na prémie se mohou těšit zaměstnanci českobudějovické pobočky společnosti Robert Bosch. Podle jednatele společnosti Milana Šlachty půjde o odměny za hospodářský výsledek loňského roku.

Ilustrační foto.
Vysočina pomůže Jihočechům, daruje jim část vakcín

 „V polovině roku dostanou naši zaměstnanci třinácté platy, ale těch benefitů máme celou řadu,“ konstatoval Milan Šlachta. Platy zaměstnanců budou dle jeho slov letos navýšeny o tři procenta, upravili rovněž rozpočet v takzvané cafeterii. „V rámci té si může každý zaměstnanec společnosti vybrat ročně benefity dle vlastního uvážení, a to v hodnotě deset tisíc korun. Pokračujeme také ve vyplácení všech příplatků a bonusů nad rámec zákoníku práce,“ uvedl Milan Šlachta.

PRO ZDRAVÍ ZAMĚSTNANCŮ

Eva Swaczyna Valentová ze společnosti ENGEL strojírenská Kaplice zmínila, že u nich ve firmě loni zavedli jako benefit možné očkování, a to bude možné využít i v letošním roce. „Již tradiční očkování proti chřipce jsme rozšířili o očkování proti klíšťové encefalitidě,“uvedla Eva Swaczyna Valentová.

Budějovický Budvar ilustrační foto.
Budějovický Budvar navýšil výstav piva o 3 % i v minulém roce

„Dalším benefitem pro naše zaměstnance je fyzioterapeut, který s nimi řeší jak ergonomii pracoviště, tak jejich akutní problémy pohybového ústrojí,“ dodala s tím, že i přes nepříznivý vývoj v minulém roce zde vyplatí ke 13. a 14. platu bonus za hospodářský výsledek za obchodní rok 2019/2020.