Mezi letošními oceněnými titulem Spokojený zákazník 2020 Farmářský obchod Prachatice. Martin Patras, majitel obchodu, netuší, kdo ze zákazníků jeho obchůdek nominoval. Nepostřehl ani, že by do obchůdku přišli komisaři zjistit, jak to tam vlastně chodí. Ocenění si moc váží a už se těší, až oficiální certifikáty o udělení ceny dorazí na jeho adresu, aby je mohl v obchůdku vystavit. "Jsem na to moc hrdý," říká s tím, že cena je parádní reklama pro jeho podnikání, zvlášť v letošním koronavirovém roce. "Nejzásadnější je ale pro mě to, že nás mají lidé rádi a máme ve městě dobrou pozici," vysvětluje.
Farmářský obchod je krámek v prachatické Dolní bráně, se zaměřením na kvalitní lokální lokální produkty a potraviny z jižních Čech. "Zjistili jsme totiž, že naplnit obchod jen lokálními produkty, takže jsme nabídku museli rozšířit na další kvalitní potraviny a zdravou výživu. Momentálně máme dvě třetiny lokálních surovin a třetinu jsme doplnili dalšími produkty, o kterých víme, že jsou kvalitní," vysvětluje Martin Patras. Zboží do svého obchůdku vybírá celá parta
"Všechno hlavně ochutnáme," směje se. Prodejci většinou obchodníky objíždí, Martin Patras a jeho tým vybírají podle toho jak jim chutná, ale také podle jednání firmy, která zboží přijede nabídnout. Někdy také zkusí oslovit farmáře, který má podle hodnocení okolí kvalitní zboží. "Vyzkoušíme, a když nám spolupráce funguje, tak zboží bereme," dodává. Občas také vyrazí na nějaký farmářský trh, třeba do Chluman, kde nachází nové kvalitní dodavatele.
Součástí prachatického Farmářského obchůdku je malá výrobna, lidé tam chodí pro jídlo s sebou. Denně je v nabídce čerstvá polévka, salát či koláč. Čtvrteční indické placky těší velké oblibě stejně jako páteční domácí pizza z kuchyně pana majitele. Objednat si mohou také kvalitní maso z malých farem. "To jsou farmy, které chovají drůbež v bezklecovém chovu a bez antibiotik," vysvětluje. Jednou týdně je k mání také maso krůtí, pstruzi od Vimperka a jednou za měsíc nabízí také bio hovězí maso. Jeho zákazníci jsou už zvyklí, že si maso objednají dopředu. Místní zelenina od lidí, kteří mají přebytky ze svých zahrádek, je samozřejmostí. "Hlavně v létě a na podzim tohle funguje výborně. Přebytky od lidí vykoupíme a nabízíme pak ostatním," vysvětluje Martin Patras a jeho kolegyně Zuzana Pešková od pultu dodává, že do krámku si mohou zákazníci přijít i s vlastními kořenkami pro vážené čerstvé koření.
S myšlenkou založit farmářský obchod přišla před šesti lety Martinova kamarádka Martina Debřičková asi před šesti lety. Martin Patras ho od ní po čase koupil a rozšířil. Původní profesí je sociální pracovník a po dvaceti letech praxe potřeboval změnit obor a pustil se do podnikání, protože ho baví vařit. Při cestování po Indii si oblíbil indická jídla a tak jejich různé variace svým zákazníkům nabízí. "Plněné indické placky jsou vyprodané téměř okamžitě," říká Zuzana Pešková. Martin Patras by rád zůstal v Dolní bráně, místo pro krámek je podle něho strategické, a i když by krámek občas potřeboval přifouknout, o změně místa neuvažuje.