Česká správa sociálního zabezpečení mu nyní oznámila, že mu nebude dál strhávat část z jeho důchodu pro uspokojení požadavku exekutora. Důvodem je to, že takový požadavek je vzhledem k výši důchodu neproveditelný. To ale musel Stanislav Žák České správě sociálního zabezpečení nejprve sám doložit, teprve poté úřad srážky z důchodu zastavil a do té doby stržené částky budou Stanislavu Žákovi vráceny.

Prachatice jsou malé město, kde se zná, jak se říká, každý s každým. „Na ulici mne zastavují známí a říkají, že být v takové situaci oni, nejspíš by se z toho složili. Jsou to většinou obyčejní lidé, kteří nemají ani takové zkušenosti, ani možnosti nebo odvahu jít do sporu se státním aparátem. Kdyby jim přišel exekuční příkaz, nevěděli by, co dělat," dodává Stanislav Žák, jemuž se nelíbí především postup exekutora. „Aniž by si cokoliv podrobněji zjistil, může všechno. Dokazovat musím já, on nic, a to mne hrozně štve, ne kvůli mně, já se ubráním, ale právě kvůli těm obyčejným lidem," zdůraznil.

Stanislav Žák se proti nařízené exekuci odvolal. Celou věcí se teď bude zabývat Krajský soud v Českých Budějovicích.

Exekuce

21. 2. 2012 Okresní soud v Prachaticích nařídil exekuci na majetek Stanislava Žáka. Soudní exekutor následně vydal několik exekučních příkazů včetně srážek z důchodu

21. 5. 2012 shledala výkon rozhodnutí srážkami z důchodu nařízený exekutorem jako neproveditelný