Velké škody znovu napáchal silný vítr v jižních Čechách. Do terénu museli už v neděli 23. 2. 2020 hasiči a energetici i další profese, které zaměstnaly popadané stromy, poruchy na elektrickém vedení a další škody.

V jižních Čechách přibylo v noci z neděle na pondělí dalších deset poruch na vedení vysokého napětí. "Po ránu jich máme 23, bez elektřiny je zde 3 400 domácností. Jen na Českokrumlovsku je to téměř 1 000 domácností, jde třeba o obce Holubov, Horní a Dolní Dvořiště. Problémy přetrvávají i na Táborsku, Jindřichohradecku, Písecku a nově jsou i na Českobudějovicku," popsala stav před osmou hodinou ranní za společnost E.ON Martina Slavíková, vedoucí koncernové komunikace.

Hasiči v Karlovarském kraji zasahují u popadaných stromů.
Silný vítr vyvrací stromy a zastavuje vlaky. Hladiny některých řek stoupají

Práce ale postupovaly velmi rychle. Po 10. hodině evidovali energetici v celé republice téměř 40 poruch na vedení vysokého napětí. "Počet domácností bez elektřiny se nám podařilo od rána snížit téměř o polovinu na současných 6 200 domácností," zmínila Martina Slavíková s tím, že největší škody byly v neděli a v noci na jižní Moravě.

"V jižních Čechách se nám podařilo snížit počet domácností bez elektřiny během rána o 1 000, na současných 2 400. Největší problémy jsou na Českokrumlovsku a na Táborsku, kde je kvůli stromu spadlému do vedení bez elektřiny více než 600 domácností," popsala aktuální situaci po 10. hodině na jihu Čech Martina Slavíková.

"Na jižní Moravě řešíme devět poruch na vedení vysokého napětí, i tady se nám od rána podařilo připojit k elektřině několik tisíc domácností. Bez proudu jich stále zůstává asi 2 200, nejvíce na Blanensku (1 860, např. část Blanska, Bořitov, Kořenec).

Na Vysočině máme nyní 12 poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny je zhruba 830 domácností, což je oproti situaci z rána méně než polovina. Nejvíce poruch řešíme na Jihlavsku," doplnila Martina Slavíková.

"Nejčastěji bývají poškozené vodiče a izolátory, ale výjimkou nejsou ani poničené sloupy elektrického vedení," řekla ke škodám vedoucí koncernové komunikace společnosti E.ON ČR.

Jednotka SDH Stachy vyjela na Zadov odstranit padlý strom přes cestu.
SLEDUJEME: Silný vítr na jihu Čech opět láme stromy

Vítr zaměstnal v jižních Čechách třeba také hasiče. Podle tiskové mluvčí HZS JčK Venduly Matějů začala přicházet hlášení o škodách v neděli odpoledne. "Do pondělní 7. hodiny ranní jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů vyjely celkem k 166 událostem. Jako je u tohoto typu zásahů obvyklé, jedná o tzv. vícečetné události, kdy hasiči v rámci jednoho výjezdu odklízejí i více spadlých stromů," zmínila Vendula Matějů.

"Hasiči pracují především s motorovými pilami, protože naprostou většinu zásahů tvoří odklízení popadaných nebo vyvrácených stromů. Zprůjezdňování silnic, železnic nebo sundavání spadlých stromů z drátů elektrického nebo telefonního vedení patří k nejčastějším zásahům. Kromě toho jednotky musí stále zajišťovat uvolněné části střech - plechy, krytinu, ale také například komíny nebo štíty. Tyto zásahy by naopak nezvládli bez výškové techniky. Dále zabezpečují uvolněné cedule či billboardy, ukotvují reklamy," popsala blíže práci hasičů v terénu Vendula Matějů.

Uvolněné střešní plechy, tašky či krytiny jednotky upěvňovaly například ve Chvalšinách, na Žižkově náměstí ve Vodňanech, v Českém Krumlově na Latráně, Budějovické ulici v Táboře, v Blatné v ulici Pod Vinicí, na náměstí Přátelství v Prachaticích, na střeše ZUŠ v Kaplici nebo také na přístřešku na popelnice v Českých Budějovicích v ulici V. Volfa.

V Kamenném Újezdu museli hasiči ukotvovat uvolněný billboard, stejně tak jako v Kaplici. Spadlé sloupy vedení pak řešili v obcích Buk a Dědovice. V Kasárenské ulici v Prachaticích došlo k vyvrácení zábradlí.

Ve spolupráci s podnikovou jednotkou Železniční správy pak jihočeští hasiči zasahovali u dvou nehod vlaků, které narazily do stromů, a to u obce Chlum na Strakonicku a u obce Bednáreček na Jindřichohradecku.

Počet řešených událostí:

Českobudějovicko: celkem 28 událostí,

Českokrumlovsko: celkem 27 událostí,

Jindřichohradecko: celkem 23 událostí,

Písecko: celkem 25 událostí,

Prachaticko: celkem 25 událostí,

Strakonicko: celkem 13 událostí,

Táborsko: celkem 25 událostí.

"Jak je z přehledu patrné, vítr se přehnal celkem rovnoměrně přes celý Jihočeský kraj. Počet událostí se ale stále mění. Na operačním středisku je řada událostí ještě v tzv. "zásobníku". Jedná se o události, které nejsou v tuto chvíli úplně aktutní, nehrozí u nich bezprostřední nebezpečí a operační důstojníci je proto odkládají na pozdější dobu," vysvětlila Vendula Matějů.