Sezona hřibů sice končí, ale lesy rozhodně prázdné nezůstanou. Podle mykologa Vladimíra Špatného je tomu spíše naopak. I když mají často houbaři pocit, že už je vlastně po sezoně, ty nejlepší houby možná v lesích teprve najdou.


Jaké houby se dají najít na podzim v jihočeských lesích?
Těch druhů je opravdu hodně, začnou třeba lupenaté houby. V lesích už je teď po václavkách, nebo už jsou v nich jen ty, které jsou staré a nejsou dobré, ale začne sezona čirůvek, šťavnatek a strmělek.


Dají se tyto houby zaměnit s nějakou jinou, třeba jedovatou?
Jak které, samozřejmě. Čirůvek je opravdu hodně druhů, takže tam se to může klidně stát, že jsou zaměněny. Velice dobré jsou čirůvky fialové a dvoubarvé, nejznámější je havelka, neboli podzimka a zelánka, ty se hodí při vaření v podstatě do všeho.


Na jakou houbu čekáte teď vy a vyrazíte na ní?
Já se těším na Lišky nálevkovité, to je hodně dobrá houba, ideální, nečervivá, je dobrá do všeho, dobře se suší. Přitom je ale málo sbíraná, houbaři jí málo znají. Řekl bych, že je lepší než třeba klasická liška. V lesích jí teď bude hodně.


Kdy se chystáte, že vyrazíte do lesa? Už v nejbližších dnech?
Myslím si, že tak za týden už bude hub zase dost. Začne druhá houbařská vlna. Pokud nepřestane být počasí, jaké je teď, tak bude hub opravdu dostatek.