„Nikdy jsem zvláštní vztah k vaření neměla, ale za minulého režimu bylo poměrně složité najít volné místo na učilištích. Nakonec se mi to přece jen povedlo a já nastoupila na Střední odborné učiliště v Českých Budějovicích a vyučila se jako kuchařka. To bylo před dvaceti lety,“ popsala začátky své kariéry Lenka Růžičková.

Láska k vaření

Především dobrý kolektiv, ale také radost z práce s dětmi ji vedly k tomu, že si postupně tuto práci zamilovala. „Po svých studiích v Českých Budějovicích jsem začala pracovat v prachatické nemocnici. Tam jsem byla asi pět let. Byla to skutečně velice zajímavá zkušenost a já si začala pěstovat kladný vztah k vaření. V Základní škole v Národní ulici v Prachaticích pracuji již třetím rokem a jsem zde velice spokojená. S kolegyněmi vycházíme dobře a navzájem si pomáháme. A hlavně mě moc těší, že mohu pracovat s dětmi. Je to dobrý pocit, když jim každý den připravíte teplé jídlo na stůl a hlavně, že jim chutná,“ vysvětlila Lenka Růžičková.

Buchtičky vedou

Lenka Růžičková ráda vaří nejenom dětem ve škole, ale také svému manželovi, synovi a dceři. „U nás doma jasně vede klasické knedlo, vepřo zelo. To mají děti moc rády. Já osobně ale raději dávám přednost kuřecímu plátku se šunkou a sýrem. Naopak ve škole u dětí jasně vedou buchtičky s krémem. Mohou se po nich přímo utlouct. Velice oblíbené jsou i omáčky jako například kuře na paprice. Děti si také rády pochutnají na špagetách a podobně,“ dala několik příkladů, kdy jsou talíře pěkně prázdné.

Vaření ve školní kuchyni ale není pro kuchařky jednoduchá. „Začínáme vždy patnáct minut před šestou hodinou ranní. Zhruba okolo jedenácté dopoledne už máme jídlo pro děti připravené. Mezi nejsložitější jídla na přípravu patří různé rolády či špekové knedlíky. Ale právě díky dokonalé sehranosti nás všech kuchařek se vždy podaří jídlo připravit bez problémů a včas,“ přiblížila svou práci Lenka Růžičková.

Největší jedlíci

Každá školní kuchyně má své největší jedlíky, nevyjímaje ty v Národce. „Máme tu jednoho takového klučinu. Každý den si chodí přidávat, a to i dvakrát nebo třikrát za sebou. Vždycky nám říká, že mu to moc chutná. To je pro nás asi největší radost. Každá pochvala nás moc potěší. Tato práce mě skutečně naplňuje a určitě v ní chci pokračovat i nadále. Postupem času se i stala mým velkým koníčkem a dnes proto vařím velice ráda ať už doma, nebo ve školní kuchyni,“ uzavřela „Paní“ kuchařka Lenka Růžičková.

Lenka Růžičková
Narodila se v roce 1975 v Prachaticích
Od roku 1981–84 navštěvovala Základní školu ve Ktiši, poté čtyři roky Základní školu ve Lhenicích. Od roku 1989–92 studovala na Středním odbornému učilišti v Českých Budějovicích, kde se vyučila jako kuchařka.

Je vdaná, má šestnáctiletého syna Jiřího a jedenáctiletou dceru Lenku.