Obrat, který nastal minulý týden v případu letité skládky toxických odpadů, se dá bezesporu nazvat zásadní. Situace, která roky stála na mrtvém bodu, nabrala rychlý spád.

Ministr životního prostředí Richard Brabec přivezl do Lhenic starostce Marii Kabátové rozhodnutí o přidělení dotace na likvidaci nebezpečných odpadů.Zdroj: Deník/Miroslav Fuchs
Minulý pátek převzala starostka Lhenic Marie Kabátová od ministra životního prostředí Richarda Brabce potvrzené rozhodnutí o přidělení dotace na likvidaci těch nejtoxičtějších látek a již toto pondělí se otevíraly obálky s nabídkami firem, které mají zájem odpad zlikvidovat. „Nabídky přišly od tří firem. Následně v prosinci by se měla dvakrát sejít hodnotitelská komise, takže doufám, že ještě před Vánocemi budeme znát výsledek výběrového řízení. Smlouvu o dílo bychom měli podepisovat někdy ve druhé polovině ledna příštího roku," uvedla Marie Kabátová.


Vítězná firma musí zpracovat realizační projekt, který předloží ke schválení ministerstvu životního prostředí a České inspekci životního prostředí. K tomu má určitý časový prostor, ale pokud vše dobře půjde, mohlo by se na jaře začít se sanací. Tedy alespoň s její první etapou, která zahrnuje likvidaci bezmála 720 tun nebezpečného odpadu. Jenomže zhruba tříhektarový areál, ve kterém se nachází nejen sklady se stovkami sudů plných nebezpečných látek, starých kondenzátorů a dalších zdrojů nebezpečného odpadu, ale také několik nádrží a vodních jímek, ukrývá také tuny kontaminované zeminy.


A samozřejmě vlastní budovy, ve kterých se odpad skladuje, za ty roky jsou doslova prosáklé nebezpečnými výpary. Takže sanace by se měla týkat i stavebních objektů. Ty ovšem do první etapy likvidace, na kterou Státní fond životního prostředí uvolnil v rámci dotace přímo dvacet milionů korun a dalších pět milionů poskytne Lhenicím formou bezúročné půjčky, zařazeny nejsou. Stejně jako hromady kontaminované zeminy ukryté za obrovskou halou, která dokonce doteď není zkolaudována.

Ministr životního prostředí Richard Brabec se na vlastní oči a nos přesvědčil, jaké 'poklady' ukrývají skladovací prostory bývalého družstva ve Lhenicích. 'Zaskočilo mne to,' připustil ministr.Zdroj: Deník/Miroslav Fuchs
Jak ministr Richard Brabec, tak starostka při prohlídce areálu ale naznačili, že by nemuselo trvat dalších dvacet let, než se začne s likvidací nebezpečných odpadů ve druhé etapě. „Větší část stavebních prací by měla být součástí až druhé etapy, nicméně by s první etapou mělo zmizet ono bezprostřední zdravotní riziko pro návštěvníka areálu. Je ale jasné, že stavby bude potřeba sanovat, to by ale mělo být součástí až druhé etapy. Ta by ale měla navazovat na první. Byl bych rád, kdyby se již v průběhu příštího roku začalo s druhou etapou tak, aby i stavební konstrukce nasáklé výpary z toxických látek za tu dobu zmizely také," uvedl ministr Richard Brabec.


„Chci být stejně optimistická, jako pan ministr a věřím tomu, že se podaří zlikvidovat nejen to nejhorší, ale i veškerý nebezpečný odpad, který se v celém areálu nachází. Už nyní začínáme vyjednávat o možnostech podání další žádosti o dotaci, tentokrát by měla být z evropských zdrojů prostřednictvím operačního programu životního prostředí na druhou etapu, která by zahrnovala sanaci kontaminované zeminy a opadů a zařízení, které zůstanou po likvidaci v první etapě," věří starostka Lhenic Marie Kabátová.

Nebezpečné látky se neskladují pouze v uzavřených stavebních objektech. Na Starostka Lhenic Marie Kabátová provedla ministra životního prostředí větší části areálu, který ukrývá nejen více než 720 tun toho nejtoxičtějšího odpadu.Zdroj: Deník/Miroslav Fuchs
Otázkou zůstává, kdo bude žadatelem o dotaci na druhou etapu, zda opět městys Lhenice, nebo Jihočeský kraj, s jehož novým vedením jedná starostka Lhenic, potažmo ministerstvo životního prostředí o možnostech spolufinancování jak té první, tak případně druhé etapy likvidace nebezpečných odpadů. Každopádně vedení obce bude mít pro druhou etapu už o něco lepší vyjednávací podmínky už jen proto, že v té době by měl být městys vlastníkem areálu. Podmínky jeho odkoupení už má dohodnuty se současným vlastníkem, jímž je Panství Bechyně. „Byť městys Lhenice je natolik vstřícný, že je ochoten se na likvidaci podílet i finančně, je pro jeho rozpočet i oněch dvacet procent velká částka. Proto bychom chtěli požádat, a neustále o tom jednáme, Jihočeský kraj, aby se i on na likvidaci podílel, protože jiné kraje, ať už Pardubický, či Liberecký a Moravskoslezský se v analogických případech stavějí k finanční podpoře vstřícně. Velmi rádi bychom, aby se i Jihočeský kraj postavil k situaci ve Lhenicích čelem a pomohl obci s kofinancováním likvidace sládky, protože má přece jen větší fondy, než městys," dodal ministr životního prostředí Richard Brabec.