Měl jsem možnost jet v kabině vozidla Správy údržby silnic Prachatice s Jaroslavem Šturmou jeho náročný šumavský úsek. Nebylo to poprvé, co jsem s ním absolvoval úsek z Volar na Blažejovice a dál do Hliniště a přes České, Žleby zase do Volar. Silnice již byla poměrně v dobrém stavu.

Za denního světla začínáme směrem k Blažejovicím, čistíme jeden horší úsek před mostem přes Blanici, kde jde radlice dolů a vše bylo vyřešeno.

Pokračujeme přes Volary na Hliniště, České Žleby, Stožec a přes České Žleby k Soumarskému mostu a ještě jednou České Žleby. I zde je známý nebezpečný úsek od Soumarského mostu k železničnímu přejezdu před Lenorou. Radlice jde opět dolů, neboť i zde jde o část, která se na silnici I. třídy nesolí. Byla zde již pěkná břečka a mnozí řidiči si na chvíli oddechli.

V Hliništi odbočujeme směr České Žleby, Stožec. To již je pravá šumavská cesta. Hodně sněhu, na mnoha úsecích naváto z luk a niv, a tak nechybí pověstné sněhové jazyky. "Máme tady sěhovky a vidíš, jak jsou některé zapadané, až nahoru," říká Jaroslav Šturma, a jak to má v oku, vede svůj stroj přesně.

Silnice z Prachatic na Volary v pátek 19. ledna 2018.
Kamiony stály, osobní auta projela jen těžko

V zatáčkách před Hliništěm prosakuje voda pomalu na komunikaci, takže musí z auta s lopatou a odvádí vodu do vodotoku. I to je náplň práce řidiče s radlicí. Nejhorší je potkávání s vozidly v protisměru, ale jejich řidiči jsou vesměs ukáznění a zastaví a počkají.

Za mostem ve Stožci otáčíme a opět na České Žleby. Zde si připravuje místo na otáčení a ometá velkou závěj sněhu naparkovišti, pod kterou je vozidlo. "To, aby ráno kolega viděl, že to není iglú. O karambol nikdo z nás nestojí," podotkl. Cesta kolem sjezdovky, v 900 metrech, je nejvyšší bod řidičovy štreky.

Sjíždíme k Soumarskému mostu a zajíždíme naložit inertní posyp na skládce pod Stögrovou Hutí, aby na ráno bylo připraveno.

Vyjížděli jsme za světla a přijeli do Volar za tmy. Tím směna, alespoň prozatím končí. Jak vidíte, jde o náročnou práci a tento týden úsilí silničářů a snaha pomoci byly denně znát. Jen ti, co si myslí, že v hustém sněžení se musí pluhovat pořád, jen aby projeli, tak jsou mimo. Vždyť zejména v noci z úterý na středu a na čtvrtek, ale pak i přes den to bylo tak, že jen co silnici prohrnuli, do několika minut to vypadalo, jako by tam nikdo nebyl. Takže vy, kteří máte k silničářům nějakou tu výtku, tak není na místě, neboť o všem rozhoduje "ten na hoře".

Ladislav Beran