Minimálně třináct set litrů mléka denně dodávali čtyři zemědělci z Prachaticka klatovské mlékárně. Teď stojí před otázkou, co s ním. Smlouvu jim mlékárna vypověděla a na to, aby se podle toho zařídili, mají už jen měsíc a půl. Přitom dohromady mají minimálně dvě stě padesát kusů dojnic.


Řešení jsou dvě. Najít nového odběratele, nebo přejít na chov masného skotu.


V Kratušíně jsou dodavatelé mléka pro Klatovy dva. Jedním z nich je František Hodina. Ten denně vydojí kolem sto padesáti až sto osmdesáti litrů mléka. „Je to velký problém. Pokud nenajdeme odběratele, budeme se muset zbavit dobytka. Některé krávy by zřejmě musely jít na jatka, půjdeme zřejmě cestou masného skotu. Už moc nedoufám, že by se podařilo najít odběratele," uvedl.


Před výpověď smlouvy byl postaven i František Soukup z Maloviček. „Nevyplatí se jim to prý kvůli naftě. Nabízeli jsme i, že se budeme částečně na nákladech podílet, ale ani tak se nepodařilo rozhodnutí zvrátit. Zkoušel jsem, zda by od nás nebrala mléko německá mlékárna, jejíž auta tu jezdí v podstatě okolo, ale nepřibírají. Zatím žádné východisko, abychom si mohli stádo na mléko nechat, z této situace nevidím," poznamenal.


S problémy se bude zřejmě potkávat také Stanislav Petrášek z Krtel u Netolic. Tomu bude denně zbývat kolem stovky litrů mléka. „Zřejmě ho budeme krmit prasatům," řekl se slovy, že dva měsíce na to, aby našli nového odběratele, jsou hrozně krátká doba.


Prostřednictvím Mlékárenského a hospodářského družstva Jih má odbyt svého mléka Zemědělské družstvo Prachatice, které má kravín v Nebahovech. Jeho mléko končí u odběratelů v Německu. „Nás se tedy tato situace netýká, ale za agrární komoru v Prachaticích mohu říci, že jsme o situaci informováni a vím, že je snaha najít pro tyto dodavatele řešení," uvedla Jaroslava Štambaská, členka představenstva Zemědělského družstva Prachatice a zároveň i ředitelka Agrární komory okresu Prachatice.