„Nevyužívané menší předměty tam lidé nosí už několik let. Ty se pak za symbolické ceny prodávají dál,“ vysvětlil prachatický starosta. Prachatičtí radní schválili příspěvek na provoz dobročinného obchůdku ve výši 48 tisíc korun ročně.

Šéfka dobročinného obchůdku Hana Vlasáková připustila, že od listopadu se díky vyhlášení vyhlášení obchůdku re-use centrem zvýšil počet darů na pětinásobek. „V posledních dnech se situace uklidnila, ale i tak je příjem věcí zhruba trojnásobný,“ uvedla.

V Domově Mistra Křišťana v Prachaticích létalo peří. Seniorky draly a u toho si zpívaly s harmonikou pana Tischlera.
Dámy v domově seniorů si vyprávěly u draní peří. Vyhrávala jim k tomu harmonika

Do dobročinného obchůdku rozhodně nepatří věci poškozené nebo nefunkční. Nemají k dispozici technika, který by je opravovoval a nejde o sběrný dvůr. O odvoz nevyužitého zboží se starají Technické služby. „Obecně platí, že přijímáme věci z domácnosti a oblečení. Vždy ale čisté a s možností dalšího použití. Také v přiměřeném množství. Ideální je, když lidé předem zavolají a domluví se na osobním předání,“ žádá dárce Hana Vlasáková s tím, že se běžně stávalo, že pytle s oblečením dárci nechali před dveřmi. Veškeré darované předměty dobrovolnice v obchůdku třídí. Ani personálu ale nemá obchůdek nazbyt. „Vinou covidu jsme o většinu z nich přišli,“ říká.

Nakoupit lze v obchůdku od koruny do dvou set korun. „Z výtěžku opravujeme kompenzační pomůcky z naší půjčovny,“ uzavřela.