Každou sobotu na této straně tak najdete nějaký nový nápad, jak vylepšit rodinný jídelníček. Ale pozor, na řadu přijdou nejen recepty na vaření, ale také na koktejl nebo sladkosti, a to nejen na vánoční stůl. Dnes nám jeden ze svých úspěšných receptů prozradil kuchař a předseda jihočeské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů Antonín Olah z Prachatic.
Pikantní kotlík s vepřovým masem
Suroviny: 500g vepřové kýty, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce oleje, mletý pepř, tymián, 2 cibule, 1 jablko, 1 papriku čerstvou, ¼ bílého vína, sůl, 2 lžíce sekané petrželky.
Pracovní potup: Maso nakrájíme na kostky (3 cm). Sojovou omáčku smícháme s olejem, přidáme pepř a jemně nadrcený tymián. Vložíme maso, promícháme a krátce necháme odležet. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme do zlatova na oleji, přidáme naložené maso a 2 minuty opečeme ze všech stran, přilijeme víno a dusíme na mírném ohni asi 10 až 15 minut. Po dobu, co se nám maso bude dusit, oloupeme jablka a očistíme papriku a nakrájíme na malé kousky, které vložíme k masu těsně před dovařením (asi tak 3 minuty). Trochu osolíme a pomalu dovaříme a na závěr vložíme nasekanou petržel.
Vhodná příloha: dušená rýže na másle s rajčaty a bylinkami.
Přejeme dobrou chuť!
Máte i vy recept na něco dobrého k snědku, neváhejte a pošlete nám recept na e–mail: redakce.prachaticky@denik.cz nebo ho rovnou do redakce přineste osobně.
Nezapomeňte, že rubrika Dnes vaří bude vždy v sobotním vydání Prachatického deníku. Uvítáme receptury na jídla, která patří k vašemu rodinnému stříbru a jsou originální.