Podezření, že někdo vypouští do Živného potoka v Prachaticích kanalizaci, se nepotvrdilo. Podle vedoucího prachatického střediska ČEVAKu Františka Tomčányho pracovníci společnosti prošli Živný potok a nic nenašli.


Podezření padlo přesně před týdnem při akci Ukliďme Svět, Ukliďme Česko. Dobrovolníci se pustili do čištění potoka a to, co nalézali, v nich vzbudilo vztek. Při úklidu je napadlo, že se někdo domácího odpadu zbavuje vypouštěním do potoka. „Roury, které dobrovolníci našli, jsou tak zvané odlehčovací. Při větších deštích slouží k tomu, aby vodu, kterou nepobere kanalizační řad, svedly do potoka. Jinak by se mohly odpady doslova vyvalit do domácností," vysvětlil František Tomčány.


Pavla Zelenková, která s dobrovolníky odpad uklízela, uvedla, že v potoce byly například dámské hygienické potřeby. „Už jsme si ověřili, že nalezený odpad nepochází z ilegální výpusti kanalizace. Nicméně, když jsme si prošli koryto až na Lázně, je znát, že stačí malý déšť k tomu, aby kanalizace šla do odlehčovacích rour. Na odboru životního prostředí nám řekli, že voda v potoce by měla být pravidelně čištěná, aby v ní odpad nezůstával. Otázkou je, zda se potok pravidelně čistí," přemýšlí.