VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Do zelí k svatomartinské huse dejte jablko i rozinky

České Budějovice – Dokonalé svatomartinské posvícení se díky několika radám šéfkuchaře restaurace Masné krámy může podařit.

11.11.2017
SDÍLEJ:

Martinská husa v Masných krámech v Českých Budějovicích, na snímcích šéfkuchař Luděk Hauser a Věra Budějcká.Foto: Deník/Jaroslav Sýbek

Husa se má prý jeden den před pečením nasolit. Maso zkřehne a tím zkrátíme i dobu pečení. Budeme ji péct pozvolna na 130 stupňů tři hodiny a přelévat výpekem. Ke konci zvedneme teplotu na 180 stupňů a pečeme ještě 40 minut.

Martinská husa v Masných krámech v Českých Budějovicích, na snímcích šéfkuchař Luděk Hauser a Věra Budějcká.„Vytvoří se pěkně křupavá kůže,“ popisuje labužník Luděk Hauser. Směs koření vytvoříme ze soli, celého i drceného kmínu, sladké papriky a šalvěje. „U přípravy červeného zelí zkuste přidat pokrájené jablíčko, 2 dcl červeného vína, špetku mleté skořice, hrst rozinek a část výpeku. Zelí tím získá nevšední chuť i vůni,“ libuje si šéfkuchař. Ideální přílohou k huse jsou prý bramborové placky nazývané lokše nebo knedlíky takzvané drbáky.

Jak na lokše:
Na lokše si připravíme: 400 g vařených brambor, 100 g hladké mouky, jedno vejce, sůl, sádlo a máslo. 
Uvařené brambory nastrouháme, smícháme s moukou, solí a vajíčkem a pečeme na sucho. Nikoli jako tlusté placky, ale jako tenké palačinky. Potřeme směsí rozpuštěného másla, sádla a jsou hotové. Lokše slouží jako příloha ke svatomartinské huse nebo je můžeme podávat i jako slaďoučký dezert. Můžeme je totiž pomazat povidly nebo posypat mákem.

V Hradci se pekly „navšesvatý“ rohlíky

Panel Deníku - Jindřichův Hradec - Sabina Langerová, 65 let, galeristka, Jindřichův HradecJindřichohradecko – Svatomartinskou tabuli s husou a vínem můžete doplnit „navšesvatými“ rohlíky, které se podle historické kuchařky Sabiny Langerové právě na svátek svatého Martina pékávaly v Hradci. Historický recept říká: Z kynutého těsta nakrájíme kousky, ze kterých vytvoříme bochánky a necháme je vykynout. Pak každý rozválíme do kulata, naplníme nádivkou a stočíme do tvaru rohlíku. Necháme je ještě chvíli kynout a potřeme žloutkem. Pečeme do křupava. Ze zbytků těsta je potom možné upéct preclíky, které se mohou posypat ořechy nebo perníkem.

A čím navšesvatý rohlíky naplnit? Recept nabízí dvě varianty nádivky. První z nich je maková: umletý mák svaříme s mlékem, cukrem a skořicí, zahustíme strouhankou nebo nastrouhaným perníkem a dochutíme rumem.

Na druhé nádivce si pochutnají milovníci ořechů: strouhané ořechy navlhčíme v mléce a svaříme, osladíme a zahustíme piškoty, strouhankou nebo strouhaným perníkem. Dochutíme rumem nebo přidáme skořici.

Autor: Anna Zemanová, Adam Hudec

11.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Vedoucí provozu 18 000 Kč

Vedoucí provozu v ubytování, stravování a pohostinství (kromě školních jídelen a menz) Provozní penzionu u Mauritzů Stožec. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: všechny činnosti spojené s provozem penzionu., Požadujeme: spolehlivost, pořádnost, bezúhonnost. Nabízíme: ubytování v místě výkonu práce, stravování, krásné prostředí Šumavy.Kontakt: Peková Blažena, tel.: 737282733, e-mail: mauritz.stozec@mybox.cz. Pracoviště: Bapemax, s.r.o. - penzion u mauritzů stožec, 384 44 Stožec. Informace: Blažena Peková, +420 737 282 733.

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 12 800 Kč

Pomocní pracovníci ve výrobě jinde neuvedení Pomocní pracovníci ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12800 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Pracoviště: Uniwell CZ s.r.o., Zdíkov 180, 384 72, Zdíkov., První kontakt nutno učinit emailem., Kontaktní osoba : Ternova Tamara Ing., e-mail: maxtiana@gmail.com. Pracoviště: Maxtiana s.r.o.-pracoviště zdíkov, 384 72 Zdíkov. Informace: Tamara Ternova, +420 739 323 037.

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 12 200 Kč

Pomocníci v kuchyni Pomocná síla v kuchyni. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Způsob prvního kontaktu zájemce o volné pracovní místo se zaměstnavatelem - telefonicky, Kontakt:, - BÁHNYUK ANDRÁS, tel.: 774967459, e-mail: bohemia.ekotour@gmail.com. Pracoviště: Bohemia ekotour s.r.o. - provozovna, 384 86 Vacov. Informace: ANDRÁS BÁHNYUK, +420 774 967 459.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 14 900 Kč

Zahradníci pro pěstování zahradních rostlin Terénní zahradník - pomocný dělník pro zakládání a údržby zahrad. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: "Terénní zahradník - pro zakládání a údržby zeleně" je součástí týmu, pracujícího na údržbách a realizacích převážně soukromé zeleně. "Terénní zahradník - pro zakládání a údržby zahrad" zakládá nové zahrady, rekonstruuje staré nebo udržuje stávající. , Požadovaná kvalifikace: "Terénní zahradník" musí být způsobilý pro výkon svého zaměstnání. Vyžadujeme alespoň základní vědomosti o zahradničení. Výhodou může být odborné vzdělání, nebo praxe v oboru. Další vítané schopnosti jsou ŘP skupiny B... , Nabízíme: zajímavou a tvůrcí práci v příjemném prostředí. Platové ohodnocení se skládá ze základního platu a osobního ohodnocení. Základní hrubá mzda se pak pohybuje od 14 900 Kč + osobní ohodnocení v závislosti na vzdělání a praxi. Pracovní smlouva se uzavírá na dobu určitou (březen - listopad) s předpokladem opakování pro další roky. Nástup možný 1.3.2018 (dle aktuálního počasí)., Požadavky k zaslání životopisu: zaslaný životopis by měl také obsahovat následující údaje: , jméno a příjmení, datum narození, adresa , dosažené vzdělání včetně nedokončeného , dobu a délku zaměstnání za posledních 5 let (pokud uchazeč nestudoval) , , - životopis je možné zaslat emailem david@zahradnictvirysanek.cz nebo osobně přinést do provozovny zahradnictví Mlýnská 1097, Prachatice, - kontaktní telefon 775 049 381. Pracoviště: David ryšánek, Mlýnská, č.p. 1097, 383 01 Prachatice. Informace: David Ryšánek, +420 775 049 381.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Druháci z prachatické Vodňanky na exkurzi v čistírně odpadních vod.
16

Kam mizí voda a jak se čistí děti z Vodňanky už vědí

Kurz lanových technik zdravotnických záchranářů Jihočeské univerzity v Přední Výtoni.

Pět dní pohotovosti sloužili studenti na Lipně

AKTUALIZOVÁNO

OBRAZEM: Vimperské Rákosníčkovo hřiště je otevřené

Vimperk - V neděli 24. června od deseti hodin mohly první vimperské děti na nové Rákosníčkovo hřiště u řeky Volyňky.

OBRAZEM: Francouzský anarchista chtěl Kupky ilustraci s Husem

Hluboká nad Vltavou – Před nedávnem začala v Zámecké jízdárně Alšovy jihočeské galerie (AJG) v Hluboké nad Vltavou výstava Člověk a země představující mistra abstrakce umění Františka Kupku v jiném světle.

OBRAZEM: Zdíkovští slavili obec, ta existuje už 700 let

Zdíkov - Oslava 700. let obce Zdíkov proběhla se uskutečnila v sobotu |23. června. Po průvodu obcí zamířili hosté i diváci na fotbalové hřiště, kde byl připraven celodenní program.

Léto se vrátí se začátkem prázdnin

Jižní Čechy – Na začátku nového týdne bude převážně oblačno a v pondělí i úterý čekejte slabé přeháňky.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT