VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Do zelí k svatomartinské huse dejte jablko i rozinky

České Budějovice – Dokonalé svatomartinské posvícení se díky několika radám šéfkuchaře restaurace Masné krámy může podařit.

11.11.2017
SDÍLEJ:

Martinská husa v Masných krámech v Českých Budějovicích, na snímcích šéfkuchař Luděk Hauser a Věra Budějcká.Foto: Deník/Jaroslav Sýbek

Husa se má prý jeden den před pečením nasolit. Maso zkřehne a tím zkrátíme i dobu pečení. Budeme ji péct pozvolna na 130 stupňů tři hodiny a přelévat výpekem. Ke konci zvedneme teplotu na 180 stupňů a pečeme ještě 40 minut.

Martinská husa v Masných krámech v Českých Budějovicích, na snímcích šéfkuchař Luděk Hauser a Věra Budějcká.„Vytvoří se pěkně křupavá kůže,“ popisuje labužník Luděk Hauser. Směs koření vytvoříme ze soli, celého i drceného kmínu, sladké papriky a šalvěje. „U přípravy červeného zelí zkuste přidat pokrájené jablíčko, 2 dcl červeného vína, špetku mleté skořice, hrst rozinek a část výpeku. Zelí tím získá nevšední chuť i vůni,“ libuje si šéfkuchař. Ideální přílohou k huse jsou prý bramborové placky nazývané lokše nebo knedlíky takzvané drbáky.

Jak na lokše:
Na lokše si připravíme: 400 g vařených brambor, 100 g hladké mouky, jedno vejce, sůl, sádlo a máslo. 
Uvařené brambory nastrouháme, smícháme s moukou, solí a vajíčkem a pečeme na sucho. Nikoli jako tlusté placky, ale jako tenké palačinky. Potřeme směsí rozpuštěného másla, sádla a jsou hotové. Lokše slouží jako příloha ke svatomartinské huse nebo je můžeme podávat i jako slaďoučký dezert. Můžeme je totiž pomazat povidly nebo posypat mákem.

V Hradci se pekly „navšesvatý“ rohlíky

Panel Deníku - Jindřichův Hradec - Sabina Langerová, 65 let, galeristka, Jindřichův HradecJindřichohradecko – Svatomartinskou tabuli s husou a vínem můžete doplnit „navšesvatými“ rohlíky, které se podle historické kuchařky Sabiny Langerové právě na svátek svatého Martina pékávaly v Hradci. Historický recept říká: Z kynutého těsta nakrájíme kousky, ze kterých vytvoříme bochánky a necháme je vykynout. Pak každý rozválíme do kulata, naplníme nádivkou a stočíme do tvaru rohlíku. Necháme je ještě chvíli kynout a potřeme žloutkem. Pečeme do křupava. Ze zbytků těsta je potom možné upéct preclíky, které se mohou posypat ořechy nebo perníkem.

A čím navšesvatý rohlíky naplnit? Recept nabízí dvě varianty nádivky. První z nich je maková: umletý mák svaříme s mlékem, cukrem a skořicí, zahustíme strouhankou nebo nastrouhaným perníkem a dochutíme rumem.

Na druhé nádivce si pochutnají milovníci ořechů: strouhané ořechy navlhčíme v mléce a svaříme, osladíme a zahustíme piškoty, strouhankou nebo strouhaným perníkem. Dochutíme rumem nebo přidáme skořici.

Autor: Anna Zemanová, Adam Hudec

11.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 18 000 Kč Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu Výrobní- montážní technik. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: Požadujeme:, - schopnost pracovat v týmu, - manuální zručnost, pracovitost, pečlivost, spolehlivost, Náplň práce:, - obsluha seřízených a nastavených výrobních strojů., - obsluha jednoduchých strojů a zařízení., - provádění běžných montážních kontrolních činností., - manipulační práce, - provádění montážních prací v rámci ČR., , Zaměstnanecké výhody:, Zázemí stabilní a perspektivní společnosti., Zaměstnání na hlavní pracovní poměr na dobu neurčitou., 1 týden dovolené nad rámec zákoníku práce, Firemní benefity., Zaměstnanecké slevy na firemní výrobky., Dotované závodní stravování., Pevný výplatní termín., Firemní oděv.. Pracoviště: Window holding a.s. - husinec - provozovna, Sklářská, č.p. 48, 383 01 Prachatice. Informace: Radka Dvořáková, +420 702 188 238. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 21 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři Kuchař-kuchařka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zaměstnanecké výhody: Po dobu práce ubytování zdarma, příspěvek na důchodové připojištění, prémie., Kontakt: pan Libor Herza,tel.: 602 434 027, e-mail: hotel@alpskavyhlidka.cz. Pracoviště: "gnosis" spol. s.r.o. hotel alpská vyhlídka, 385 01 Vimperk. Informace: Karel Martel, +420 730 583 501. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 18 800 Kč Číšníci a servírky Číšník-servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 18800 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Po dobu práce ubytování zdarma, příspěvek na důchodové připojištění, osobní ohodnocení., Kontakt: pan Libor Herza,tel.: 602 434 027, e-mail: hotel@alpskavyhlidka.cz. Pracoviště: "gnosis" spol. s.r.o. hotel alpská vyhlídka, 385 01 Vimperk. Informace: Karel Martel, +420 730 583 501. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 15 000 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Montáž lehké a těžké vzduchotechniky, stavba konstrukcí, stavební činnost., Práce na montážích v rámci ČR., Mzda podle praxe ve stavební činnosti a premie., Možnost poskytnutí zálohy na mzdy., Zaměstnavatel zajišťuje dopravu a ubytování., První kontakt nutno předem domluvit se zaměstnavatelem., Bližší podrobnosti podá pan Reindl Pavel na č.tel. 604 296 700, e-mail: pavel.reindl@seznam.cz. Pracoviště: Arep servis s.r.o. - pracoviště netolice, Na Horánku, č.p. 699, 384 11 Netolice. Informace: Pavel Reindl, +420 604 296 700.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na polévce Pho ga si pochutnáte doma, pokud si ji dle receptu připravíte, nebo na sobotním festivalu.
7

Na festivalu zvíte, co nevíte o Vietnamu

Nehoda ve strunkovické Hřbitovní ulici.

Šofér měl pozitivní test na marihuanu

K dvacítce v UNESCO si Holašovice nadělily 3D model

Holašovice - Na návsi v Holašovicích, vsi proslulé selským barokem, postávají ve středu lidé ve svátečním. Obec slaví totiž dvacet let v UNESCO.

Písecký Deník nabídl kabelky

Písek - Veletrh, který obratně spojuje dobročinnost s ženskou parádivostí, letos poprvé vycestoval za hranice Českých Budějovic.

Historické plachetnice mají své příběhy

Milevsko – Modely královen lodí od 16. do 19. století zapůjčil na výstavu do Milevského muzea František Horáček.

Přijďte na sobotní vietnamský festival

České Budějovice - Festival vietnamské kultury a gastronomie se poprvé uskuteční v sobotu 22. září od 11 hodin na náměstí Přemysla Otakara II. A bude pestrý – nabídne jídlo, kulturu, poznání, zábavu. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT