Šlo se v zimě, za deště, ale zvesela a pro zdraví. Ve Štěpánčině parku bylo jedno ze stanovišť „Pochodu Zachraňte své srdce – chůze pro zdraví“ nabízeného programu Dne rodiny, který probíhal na různých místech, s různým zaměřením a různými partnery. Hlavním organizátorem Dne rodiny 2014 bylo Zdravé město Prachatice.

Pochodu pro zdraví, který byl připraven v rámci kampaně Jednej rychle, zachraň život, se zúčastnily malé děti v kočárku, děti z mateřských škol i škol základních, školních družin, spolky a kolektivy např. ÚSP Hrabice, Stroom Dub, Klub seniorů Pod Hradbami, příznivci Klubu SenSen, úředníci a organizátoři, rodiny a další. Akci zajišťovalo Zdravé město Prachatice společně s Klubem SenSen Prachatice a hlavním garantem se stala Kamila Šrůtová a kol. z HELIS Partners Consulting s.r.o, připojila se VZP Prachatice s Miroslavem Ondrákem. Program byl následovný: v jednu hodinu byla akce zahájena, a jak přicházeli jednotlivci, tak vždy v úvodu dostal každý informace, vyplnil dotazníček a vydal se na trasu.

Trasy byly připraveny dvě, ale vzhledem k velmi špatnému počasí byla zvolena kratší trasa, která vedla první částí přes Štěpánčin park do hospicového parku. V parku nešlo vytvořit pracoviště měření tlaku a cukru v krvi vzhledem k počasí, a tak vzniklo přímo v Hospici sv. J., N. Neumanna v přízemí. Místní organizace Svazu diabetiků pod vedením Františka Papeže zajistila měření tlaku a průměrná hodnota u všech měřených byla vypočítána 89/131, což je velmi dobré, a cukr v krvi 5,7.

Druhá část trasy pokračovala přes náměstí zpět do parku. Tam již jak pro dospělé, tak děti čekala odměna. Rozdávala se trika, propisovací pera, krabičky s náplastmi, balónky, důležité informace. Všichni obdrželi certifikáty o absolvování pochodu „Zachraňte své srdce“ s dalšími informacemi.

Před časem proběhla na radnici přednáška primáře budějovického kardiocentra Zdeňka Touška, ukázka záchrany života s Městskou policií Prachatice.

Akce v rámci prevence nekončí a následují například v Prachaticích krajské sportovní hry praktických škol, Sportovní hry seniorů, Turnaj v bowlingu pro generaci padesát plus, petanque v Domově seniorů Mistra Křišťana, Chůze pro zdraví s nordic walking hůlkami ZO SPCCH, pravidelné páteční plavání seniorů, taneční odpoledne, prstová gymnastika rukou v klubu, rehabilitační plavání pro zdravotně postižené, výlet po Šumavě, Xterra Czech a další akce.

Hanka Rabenhauptová