Škody v lesích, které napáchal vichr Sabina, budou lesníci teprve zjišťovat. Nicméně Vojenské lesy a statky ČR už první odhady mají. Z nich vyplývá, že nejvíce postiženou oblastí je Vojenský újezd Boletice na Šumavě s okolím, kde větrné poryvy poničily asi 100 tisíc kubíků dříví.

Na nebezpečí lámání větví upozorňovaly cedule už při vjezdu do nemocničního areálu.
Vichřice škodila i v areálech nemocnic

Lesní divize VLS v Horní Plané, která spravuje území Vojenského újezdu Boletice, jeho okolí a další lesní pozemky sousedící s Národním parkem Šumava u lipenské přehrady, předběžně odhaduje škody až na 100 tisíc kubíků. Nejhůře postiženou oblastí je lokalita Černý les ve VÚ Boletice na severovýchodním úbočí údolí Vltavy v blízkosti Želnavy.

Ani úterní ráno nebylo pro hasiče klidné. Jednotka Sboru dobrovolných hasičů J. Hradec vyrážela v 7:06 do Dolní Radouně k padlému stromu.
SLEDUJEME ON-LINE: Jihočeši sčítají a odstraňují škody po pondělním orkánu

„Velkou část škod tvoří polomy, přesnější odhady ztrát budeme mít k dispozici ve čtvrtek," dodal ve středu ředitel šumavské lesní divize VLS Michal Frnoch. "Situaci nám v současnosti komplikuje i to, že na řadě lesních správ zatím nebyly ani obnoveny dodávky elektrické energie, stále zpřístupňujeme lesní cesty, které jsou zapadané polomy.“

Lesníci na Českokrumlovsku doporučují zatím do lesů nevstupovat. Například na lesní pozemky krumlovských městských lesů platí zákaz vstupu. "Doporučujeme ho respektovat," říká Miroslav Štoll, jednatel společnosti Lesy města Český Krumlov. "Všechny lesní porosty v okolí Českého Krumlova jsou postiženy větrnou kalamitou. Stabilita porostů je narušena, hrozí pád stromů nebo jejich částí. V nejbližších dnech zahájíme těžbu a přibližování dříví. Do doby zpracování nedoporučujeme lesy navštěvovat."

Drážní hasiči likvidují škody na Těchorazu ve Vyšším Brodě na trati z Rybníka do Lipna nad Vltavou.
VIDEO: Na trati z Rybníka na Lipno je ještě spousta práce

Bezproudí na Boleticku

Na jihu Čech evidovali energetici do středečního rána 780 odběrných míst bez elektřiny. Téměř 500 odběrných míst bylo v Pohorské Vsi a okolí, kde od rána pracují posílené čety se čtyřmi plošinami. "Jedná se o poruchu na 2,5 km dlouhém úseku vedení vysokého napětí, který se musím kompletně opravit. Domácnostem v této oblasti jsme poskytli elektrocentrálu. Několik desítek domácností je bez elektřiny ještě na Boleticku, konkrétně obce Olšina a Pasečná.  Na odstranění poruchy pracujeme," uvedla Božena Herodesová z koncernové komunikace společnosti E.ON. Dodávky elektřiny by měly být obnovené do středečního večera.

Vlaky mají zpoždění

Až na trať Lipno nad Vltavou - Rybník jsou všechny železniční tratě na jihu Čech v provozu, i když kvůli počasí je nutné počítat se zdržením.