I proto si toto závažné onemocnění a především prevenci vybrala Česká lékárenská komora jako hlavní téma pro letošní Den lékáren.
Ten připadá v letošním roce na čtvrtek 19. června. Do celorepublikové, dnes již tradiční, akce se zapojila i lékárna Nemocnice Prachatice, a.s. A přestože termín je stanoven na jeden den, podle vedoucího lékárny Miroslava Grose bude se nemocniční lékárna tématu věnovat po celý tento týden. „Vycházíme především ze závažnosti a obšírnosti celé problematiky i závažnosti rakoviny tlustého střeva," podotkl vedoucí lékárny.


Rakovina tlustého střeva a konečníku, odborně kolorektální karcinom, je velmi závažné onemocnění. „Mnozí z pacientů podlehnou každý rok této nemoci naprosto zbytečně. Při včasném záchytu je u tohoto onemocnění vysoká šance na úspěšné vyléčení," zdůraznil Miroslav Gros.
Podle něho to má ale jednu zásadní podmínku. „Je třeba o své zdraví pečovat, podstupovat pravidelné preventivní prohlídky a nepodceňovat některé příznaky. Budou-li takto pacienti postupovat, pak mají velkou šanci zachytit toto onemocnění včas, ještě v době, kdy se nijak zásadně neprojevuje a neovlivňuje ani kvalitu života," dodal Miroslav Gros.


I proto je personál lékárny připraven věnovat se pacientům, kteří projeví zájem dozvědět se více o této problematice. „Pomůžeme jim vyhodnotit riziko onemocnění, vysvětlíme zásady preventivních opatření, vhodnost jejich stravovacích návyků, možnost provedení testu na okultní krvácení ve stolici a tak dále," doplnil vedoucí nemocniční lékárny v Prachaticích s tím, že pacientům budou k dispozici také tištěné materiály k danému tématu.


Celá akce se koná pod záštitou České lékárenské komory (www.lekarnici.cz) ve spolupráci s nadací manželů Havlových VIZE 97.