Nejvíce volných bytů ve městě je podle informací Prachatického deníku v panelovém domě v Národní ulici. To potvrdila také Ivana Jeřábková z odboru komunálních služeb a dopravy: „Jde o byty větších rozměrů. O ty není příliš velký zájem."

Nabídka bytů:Nové nájemníky městských bytů schvalovali radní naposledy 24. února. Do nabídky šlo jedenatřicet bytů. Dvacet z nich obsadí noví nájemníci. Jedenáct jich jde do opakovaného výběrového řízení. Jde o byty 1+3 a 1+4. 


Pro získání bytu v Prachaticích jsou předem daná pravidla. „Zásadním kriteriem je nemít dluhy vůči městu," zhodnotila Ivana Jeřábková s tím, že přednost dostávají ti, kdo mají trvalý pobyt v Prachaticích. Volných bytů má město kolem stovky a ve většině případů jsou to ty větších rozměrů. „Lidé chtějí nejvíce byty jedna nebo dva plus jedna. Ty jsou zpravidla rozebrány okamžitě. Na jeden byt bývá třeba pět zájemců," vysvětlila.


Žádost o byt posuzuje jako první bytová komise. Po ní pak dostávají návrhy radní, až jejich stanovisko je konečné. Právě komise ale vyhodnocuje nabídky od jednotlivých žadatelů. Roli hraje zmíněný trvalý pobyt nebo bezdlužnost, ale také to, že žadatel dojíždí do Prachatic například za prací. „Do výběrového řízení bývá zařazeno asi dvacet až třicet bytů. Všechny nerozdělíme, někteří lidé dají žádost na dva i tři byty současně. Ty neobsazené nabízíme opakovaně," řekla Ivana Jeřábková.


Než byt město nabídne k pronájmu, může to trvat i půl roku. „Byty, které nájemníci vracejí, opravujeme, někdy i částečně měníme vybavení jako kuchyňské linky nebo podlahy. Nikdy nejdou do nabídky okamžitě," doplnil nedávno Jiří Vejvoda, jednatel Městské správy domů a bytů.