Vytipuje si místo v Českých Budějovicích, kde je černá skládka či kout s odpadem a s pomocí dobrovolníků jej jednou v měsíci uklidí. Zakladatelem uskupení Trash Hero v Českých Budějovicích je Mikuláš Zvánovec, který tu „sběrné akce“ organizuje již od března letošního roku.

Jednotlivé základny Trash Hero vznikají podle něho po celém světě od roku 2013. První byla v Thajsku. V Českých Budějovicích ji Mikuláš Zvánovec založil společně s Rosťou Moricem a Honzou Homolkou. „Začal jsem shánět lidi přes sociální síť těsně před Vánoci, oslovil jsem několik známých, zda by neměli chuť se zapojit. A ozvali se,“ přibližuje začátky 29letý Mikuláš Zvánovec, kterého k úklidu odpadu inspiroval i dvouletý syn, když mu při vycházkách sám od sebe začal nosit odpadky.

„Objevil jsem místa s odpadem díky synovi. Mnohá dětská hřiště ve městě byla zanedbaná,“ hodnotí muž, který dal dohromady tým deseti dobrovolníků. „Máme za sebou pět úklidových akcí. První byla u Jižní zastávky, druhá na Švábově Hrádku, třetí a čtvrtý úklid byl v Mladém a naposledy jsme uklízeli Branišovský les. Máme ruční váhu, díky které víme, kolik odpad váží. Za těchto pět akcí jsme nasbírali jeden a čtvrt tuny odpadu. Plné pytle odváží odpadová firma, kterou organizuje magistrát,“ popisuje Mikuláš Zvánovec.

Vytipování míst s odpadem si ale členové budějovického Trash Hero zajistí sami. „Sedneme na kolo a objíždíme město. Magistrátu akci oznámíme, pošleme jim plánek místa, kde budeme uklízet a město nám poskytne pytle na odpad a zajistí jejich následný odvoz. Úklidovou akci vypíšeme jako veřejnou akci na facebook, což je náš hlavní komunikační kanál, a v daný čas se scházíme na místě. Zatím máme tedy dostatek všeho, co pro náš lov odpadků potřebujeme,“ říká dobrovolník.

Do budoucna by si přál, aby se jeho skupina rozrostla. „Vzhledem k tomu, že jsme zaběhlí v úklidových akcích, tak chceme zapojit i další organizace, spolky, školy, bezobalové podniky i další dobrovolníky. Kdo se bude chtít připojit, je srdečně vítán. Českobudějovické jádro Trash Hero se pomalu rozrůstá,“ komentuje student historie Mikuláš Zvánovec, který považuje úklid města za objevnou činnost.

„Při sběru odpadu nalézáme opravdu nejrůznější věci. Klasicky jde o textil, boty, nádobí, pneumatiky, drobnou elektroniku jako vysavače nebo mobilní telefony. Našli jsme i pracovní knihu z období války, také sexuální pomůcky, silná káva byl například nález pohřební urny pohozené v křoví u hřbitova v Mladém,“ podotkne dobrovolník.

Podle něho je českobudějovická základna nyní jedinou funkční skupinou Trash Hero v jižních Čechách. Ještě nedávno fungovala základna také v Jindřichově Hradci.