Kdo chtěl a mohl vystoupat po původních prošlapaných dřevěných schodech až do krovu, byl určitě překvapený, jak rozsáhlé prostory se před ním otevřely. Zájemcům dělali v pátek průvodce hlavní koordinátor projektu rekonstrukcí komunikací v nádvoří vlastní budovy pivovaru radní a zastupitel Pavel Kouba a starosta Lubomír Dragoun.


Pane starosto, vyzval jste místní, aby i oni sami přicházeli s náměty, jak prostor využít. Jaká je vize města například pro rozlehlé podkroví?
Uvažujeme o expozici nebo galerii. Máme přislíbenu výstavu Jakuba Bursy, kterou chceme odkoupit od autorky Ivany Řandové. Ta by tu, podle mého názoru, měla být umístěna. Prostory se tu nabízejí obrovské včetně průhledů do krovu. Uvažujeme i o selském muzeu, uvidíme, kdo nám co daruje nebo zapůjčí.


Tohle ale není jediný, který čeká na využití. Co plánujete v ostatních místnostech?
I prostor přímo pod námi, což jsou už zděné, byť nevytápěné místnosti, je nazván jako velká galerie. Počítáme znovu s nějakými výstavami nebo přehlídkami. Přemýšlíme i o možnosti společenských akcí, setkání nebo i svatebních obřadů, bude záležet na zájmu a poptávce.


Dá se asi předpokládat, že galerijní či výstavní prostory budou určeny k sezónnímu provozu?
Podkroví i první patro není možné vytápět, navíc střecha není zateplená, takže v zimním období bychom tu nejspíš nic nepořádali. Ale jakmile zasvítí sluníčko, je tu docela příjemně, je tu světlo, takže pro výstavní prostory problém nebude.


A jaký záměr máte s přízemím?
Tam se nachází hlavní multifunkční sál, který je vybavený moderní audio vizuální technikou. Budeme ho vybavovat mobiliářem, je možnost sál vytápět, takže počítáme s možností konat tu společenské akce, koncerty a další vystoupení. Zcela jistě tu bude zázemí pro venkovní akce, ať už to bude blížící se pouť, nebo dnes již charakteristického Rockového Kozla. Zvenčí je přístup i na sociální zařízení. Myslím si, že jsme celému prostoru jeho rekonstrukcí výrazně pomohli a je otevřený pro konání nepřeberného množství akcí.


Mluvíte o otevřenosti prostoru z hlediska využití, ale jak je řešeno jeho zabezpečení pro jeho otevřenost jako takovou?
Otevřenost byla skutečně míněna spíše směrem k nápadům na využití. Nicméně zabezpečen je jak samotný objekt pivovaru, tak i areál. Pokud se podaří otevřít tu expozici nebo výstavu, půjdou sem návštěvníci vždy s doprovodem. Ale pochopitelně tu je instalováno bezpečnostní a signalizační zařízení jak v objektu, tak vně, aby byl prostor pod kontrolou.


Když byla řeč o zajímavých číslech, zaznělo tu, že jen obrubníků bylo použito tolik, že by vystačily po jedné straně z Vlachova Březí až do Chluman. Zůstaňme u tohoto spojení, už jste například řešil se starostkou Chluman pořádat v areálu farmářské trhy?
Je pravda, že jsme se možností konat tu farmářské trhy zabývali. Ale spíše v tom smyslu, že pokud se pořádají v Chlumanech, mohli bychom nabídnout tento prostor v případě skutečně nepříznivého počasí. Velmi neradi bychom myšlenku a dobře zrealizovaný nápad, který si našel velkou oblibu, přetahovali z Chluman do Vlachova Březí. Nicméně protože má v místní akční skupině na starost cestovní ruch právě paní starostka Vlková, věřím, že je informována a bude nám pomáhat s propagací a případně nabídkou kulturních akcí.


Byla řeč také o záměrech týkajících se sousední tvrze. Jaké jsou?
Je pravda, že i tu jsme nabízeli k možnému prodeji, ale máme obavy ze spekulativního záměru, který bychom u nás nechtěli. Uvažovali jsme i o domovu pro seniory, nicméně když se na to podíval zájemce s projektantem, ukázalo se, že z hlediska takového využití je ta budova malá a tudíž ekonomicky nevhodná. Je tedy jasné, že tvrz lze využít buď na byty, nebo kanceláře. Jakmile bude nějaká vhodná příležitost získat dotace, asi bychom to zkusili, protože z našeho rozpočtu by to šlo asi jen velmi těžko. Přece jen se jedná o historicky nejstarší budovu, kterou tu máme, jsou tam dokonce i gotické prvky, takže zajímavá stavba to je. A kdyby se podařilo něco podobného, jako v případě pivovaru, byl by to určitě unikát ve městě několik kroků od náměstí.


Autorem projektu, který současně obě rekonstrukce řídil a, jak poznamenal starosta Lubomír Dragoun, občas se trápil, byl Pavel Kouba, zastupitel a radní města Vlachovo Březí.


Obě akce začaly na stejně s rozdílem jediného dne začátkem loňského července. Práce se vzájemně překrývaly, takže asi nebylo úplně jednoduché je koordinovat. Dá se říci, že je skutečně hotovo?
Až na doladění naprogramování chytrého regulačního systému, aby dělal, co chceme. Takže teď to bude spíš o práci u počítače.


Naznačil jste, že jste tak trochu o krok napřed, pokud se týká dalších akcí, ať už se jedná tvrze, nádvoří nebo sousedící části pivovaru, které se vnitřní rekonstrukce netýkala. Už víte, co by tam mělo vzniknout?
Zatím ne, jsme připraveni technickými sítěmi, komunikacemi, jsou vyměněna okna, lze tam vytápět, můžeme napojit sousední budovu na nový regulační systém. Teď budeme hledat příležitost na financování.


Technicky připraveni jste, co projekčně?
Zatím nevíme, nač se připravit, takže co se týká projekční přípravy, ta spočívá v tuto chvíli jen ve zpracovaných současného stavu. Dovedu si představit, že se najde využití objektu tak, jak je teď, pouze se zrekonstruuje vnitřní instalační síť a může se začít s využitím třeba na kanceláře, nebo menší pivovar či přidružená výroba, případně ubytovna, mimochodem obojí tu v minulosti bylo.


Venku jste se zmínil, že by v parku měly pokračovat další akce. Můžete být konkrétnější?
Tak například z této místnosti, kde stojíme, jsou nataženy datové sběrnice, nízkonapěťové kabely a voda do místa, kde by se dalo ledacos vytvořit. To něco je například sloup s vysokotlakou sprškou, která vytváří jemnou vodní mlhu. Pod tou se budou moci ochlazovat v teplejších dnech děti z mateřské školy, protože si sem často chodí hrát. Takže až k tomu bude počasí, bude mít paní učitelka možnost použít dálkový ovladač, kterým si spustí mlhu.


Jste podobně připraveni i na pořádání venkovních akcí?
Určitě. V sále máme drahé audio vybavení, které bude možno částečně přenést ven včetně přestavitelného pódia. Venkovní audio systém bude umět komunikovat s tím vnitřním, takže budeme schopni rozehrát jak vnitřek budovy, tak park. A to vše jen pomocí chytrého telefonu. To se ostatně týká i vytápění, i to lze díky moderním technologiím ovládat stejným způsobem.


K většině venkovních akcí je potřeba elektřina, pamatoval projekt na tak zvané kapličky s možností připojení třeba stánkařů v době pouti?
Před objektem pivovaru je několik malých objektů, které vypadají jako takové malé lavičky. Kromě posezení v sobě ukrývají komunikační instalační body, kde se setkává chytré odvlhčení z celého objektu. Pod námi vedou na obě strany budovy dvanácti centimetrové trubky zakončené na obou koncích ventilátorem s čidlem vlhkosti. Právě do těch laviček vypouštíme vlhký vzduch. Je v nich i rozvodna na venkovní osvětlení chodníků. A jsou v nich i zásuvky pro připojení stánkařů. A něco podobného máme i v několika instalačních šachtách v travnaté ploše.


Už na první pohled je patrné, že rekonstrukce byla vůči objektu zvenčí i zevnitř velmi citlivě provedena. Nicméně asi ještě není tak úplně u konce, protože zatím prostor osvětlují jen obyčejné žárovky.
Zrovna světla jsou určitou daní za citlivou rekonstrukci, kdy nemůžeme chtít jen zvednout telefon a nechat si přivézt desítky světel do dvou týdnů. Ve spolupráci s památkáři a Národním památkovým ústavem jsme si nechali udělat několik variant osvětlovacích těles v maketách. A shodli jsme se až na té poslední, která se momentálně vyrábí. Ve výsledku budou v celém objektu dva tvary osvětlovacích těles, jeden bude sloužit k hlavnímu a druhý pro nouzové osvětlení.


Když se ohlédnete zpět, co vám dalo nejvíc zabrat?
Jednoznačně nejsložitější byla komunikace se stavebními firmami, a bohužel, ještě je, ať už se to týkalo dodržování termínů a harmonogramu prací, tak jejich kvality.


A když teď vidíte výsledek, jste spokojený?
Nemohu říct, že spokojeni nejsme, ale jsou tu věci, které se budou asi ještě dlouho ladit.