„V rozpočtu na příští rok počítám s navýšením o další půl milion,“ odhadla pro Prachatický deník Petra Sandanyová. Město Prachatice přidalo škole na provoz jen v letošním roce 250 tisíc korun. Příští rok to bude zřejmě ještě víc. A školy nebudou jediné, které budou potřebovat vyšší částky.

O stupeň níž

Má ale obrovské štěstí, že v Prachaticích nedocházík navýšení ceny na vytápění. Škola je napojena na městský systém vytápění a prachatické Tepelné hospodářství ústy Petra Kolína ujišťuje, že cena zůstane na stejné úrovni jako doposud. Má totiž cenu na nákup plynu pro městskou kotelnu zafixovanou do roku 2024. I tak ale škola nechala instalovat moderní termoregulační hlavice a teplo ve třídách reguluje a snaží se šetřit. „Teplotu ve třídách jsme snížili o stupeň. Zatím je to hranice,děti tu nemohou sedět v čepicích a šálách,“ říká ředitelka školy.

Světlo na pohyb

Spotřeba elektřiny ovšem drtí všechny prachatické základky. Navýšení je zhruba padesátiprocentní. Proto také ve Vodňance během letošních prázdnin nechali kompletně vyměnit osvětlení ve třídách. Staré zářivky nahradila LED světla, která mají až o třetinu nižší spotřebu. „Během podzimních prázdnin vyměníme také světla na chodbách a zároveň chceme instalovat pohybová čidla,“ plánuje. O tom, že pohybová čidla dokážou spořit, ví své ředitelka Základní školy v Národní ulici Hana Bolková. Na toaletách a chodbách už jsou. Plánují ale měnit osvětlení v celé školní budově. „Původní zářivky chceme nahradit úspornějšími. Zhruba do měsíce budeme mít zpracovaný projekt energetické úspory na osvětlení a pokusíme se získat peníze z dotací,“ řekla Hana Bolková.

S novým vybavením pracuje na gastroenterologická ambulanci nejen vedoucí lékař Miloslav Hemmer.
Nemocnice v Prachaticích modernizuje, investovala přes sedmdesát tři miliony

Ředitelka Národky zároveň zvažuje možnost instalace fotovoltaiky. „Část střechy školních pavilonů by bylo možné využít pro zelené střechy, na jejichž realizaci dotace jsou,“ popisuje další možnosti.

Kuchyně je "žrout"

Největší podíl elektřiny ukrojí školní kuchyně, kde jsou spotřebiče staršího data. Proto má ředitelka připravený projekt na výměnu přístrojů. „Jen čekáme na uvolnění dotačních peněz, abychom mohli podat žádost,“ vysvětlila Petra Sandanyová. Gastro zařízení školní kuchyně by potřebovala vyměnit i Základní škola v Národní ulici, tam by pak úspora byla patrná nejvíce.