Své umění přijeli ukázat psovodi z Územního odboru Prachatice pracoviště Volary se svými čtyřnohými kolegy Bárou a Chavirem. Speciální kancelář na kolech předvedli policisté Inspektorátu cizinecké policie Prachatice pracoviště Dolní Silnice. Policisty ve škole přivítaly děti i ředitelka ZŠ Klára Hromková a učitelka Růžena Vojtová a Jitka Zagatová.

Nejdříve své umění předvedly Bára s Chavirem. Oby čtyřnozí kolegové se pochlubili jak jsou poslušní, jak zlobí, jak se hledá ukrytá osoba a jak vypadá zadržení pachatele. Dětem se to moc líbilo a dokonce některé byly tak statečné, že si navlékli rukáv a oba pejsky poškádlily stejně jako jedna z dam učitelského sboru. Chavir je ještě štěně a má rád děti, ti jej za odvahu pohladily a podrbaly za ouškem.

Policisté s ICP Prachatice - Dolní Silnice ukázali svou pojízdnou kancelář ve které, děti viděly jak se kontrolují doklady, nebo falešné peníze. Vysvětlili dětem kdy a kde se provádí kontroly cizinců, vozidel a jaké věci se kde dají ukrýt. Nechyběla ukázka samopalu a některé si měly možnost obléci neprůstřelnou vestu a vyzkoušet si jak se slouží se samopalem. Děti se dozvěděly co je cestovní pas, kde jej vydávají a jak se mají chovat při ztrátě. vysvětlili dětem, kde je odděleí ICP za obcí a kdy mohou přijít oznámit ztrátu, nebo něco jiného.

Nechyběla ukázka služebního vozu a zahoukání policejním majákem.

Pěkné dopoledne se líbilo a policisté nechaly pro děti i malé dárečky jako poděkování za pozornost a taky, aby věděly jak se mají chovat například při jízdě na chodníku, nebo přecházení vozovky.

Závěrečný potlesk od dětí byl pro policisty důkaz o tom, že se líbilo a slíbili že mezi ně opět přijedou.

Ladislav Beran