Začátkem týdne zaútočili počítačoví piráti na elektronickou poštu s novou a ještě větší razancí. Snaha, jak poškodit počítač adresáta nebo se dostat k jeho citlivým údajům, je znovu propracovanější.


Jen do redakce Prachatického deníku přišlo během hodiny šest e-mailů, které vyzývají k zaplacení dlužné částky. Začátek zprávy je ve všech e-mailech stejný a zní: „S politováním musíme oznámit že banka obdržela od společností Elektro Efekt, s.r.o., u které jste dřív nakoupil na splátky a jíž obdržel následující zboží....." Následuje výčet zboží, jehož celková částka přesahuje 15 tisíc korun, a výzva k zaplacení dlužných splátek s tím, že jinak bude částka stržena z bankovního účtu adresáta. Přílohou zprávy je dokument, který dokazuje vznik neuhrazených pohledávek. Co je v něm, se můžeme pouze dohadovat. Nikdo z redakce ho neotevřel. Je ale velký předpoklad, že příloha obsahuje vir, který začne škodit v okamžiku, kdy jej uživatel spustí a antivirový program ho zpočátku neodhalí.


Spam je nebezpečný i v tom, že využívá jména skutečně existujících českých internetových obchodů. Telefonní operátorka zákaznického centra společnosti Elektro Efekt, s. r. o., Klatovy, na které jeden z došlých e-mailů odkazoval, ujistila, že firma nic podobného nerozesílá. „Potýkáme se s tím od dnešního rána. Podali jsme oznámení na policii. Všem zákazníkům vysvětlujeme, že my se zprávou nemáme nic společného a omlouváme se," řekla s tím, že od rána volaly desítky lidí a společnost okamžitě umístila upozornění na své internetové stránky. „Ani telefonní číslo uvedené ve zprávě není nikoho z naší firmy," doplnila.


A podobně se s podvodnými e-maily vypořádávali ve společnosti Slach CZ s.r.o. se sídlem v Ledenicích. „Nejste první," potvrdil včera dopoledne zástupce společnosti, která se zabývá on-line prodejem repasované výpočetní techniky. I její obchodní jméno zneužili autoři podvodných e-mailů, jejichž adresáty byli včera v rozmezí několika minut také redaktoři Prachatického deníku. Nikdo z nich si přitom zboží, za něž podle e-mailu dosud nebyla uhrazena platba, nikdy nekoupil. „Řešíme, co s tím, každopádně děkujeme za upozornění," poděkoval zástupce firmy.


Jiří Matzner, mluvčí jihočeské policie, všem adresátům e-mailu důrazně doporučuje, aby neotvírali přílohu elektronické pošty. Jsou totiž dvě varianty, buď vir napadne počítač, nebo odešle hesla internetového bankovnictví příjemce počítačovým pirátům, kteří na základě údajů dokáží odeslat peníze z bankovního účtu. „Takový případ jsme evidovali před časem na Zlínsku. Piráti se dostali na účty a soukromé firmě byla způsobena obrovská škoda," řekl s tím, že tyto případy řeší hromadně Policie ČR v Praze.


Ještě před úplným vymazáním e-mailu z počítače by proto každý adresát e-mailu měl na hlavní straně www.policie.cz najít vpravo odkaz Hlášení kyberkriminality, a tam e-mail popsat přesně podle pokynů.