Administrovat úsekové měření bude podle slov starostky Jaroslavy Martanové pro obě obce odbor dopravy Městského úřadu ve Vimperku. „Proto jsme nedávno uzavřeli veřejnoprávní smlouvu, aby naše městská policie mohla z měřičů snímat data,“ upřesnila. Obě obce si radary provozují samy a zároveň budou platit nájem za ně. „My budeme z výnosů kompenzovat obcím nájem radarů a zaplatíme naše náklady. Z toho, co zůstane, uvozovkách čistý zisk, tak se rozdělí. Polovinu si necháme my a polovinu odvedeme jednotlivým obcím,“ vysvětlila Jaroslava Martanová s tím, že město Vimperk má nárok na celou částku zisku, protože jde o přenesený výkon státní správy. „Nám přišlo férové to řešit polovinou,“ zhodnotila.

Vimperští mají z radary výbornou zkušenost, v Sušické ulici i na Korkusově Huti se doprava zklidnila o minimálně dvě třetiny. „I když teď je situace jiná, když na Šumavu nejezdí turisté. Provoz není takový,“ doplnil místostarosta Zdeněk Kuncl. Upřesnil, že u všech nainstalovaných měřičů rychlosti jsou řidiči upozorněni informačními tabulemi, kde je uvedeno, že projíždí měřeným úsekem. „Vimperští už si zvykli a zároveň kvitují, že přejít silnici ze sídliště k supermarketu je o dost snazší,“ popsal Zdeněk Kuncl.

Nový radar před školou ve Vodňanské ulici v Prachaticích.
Na obchvatu Prachatic radary zůstanou

Jaroslava Martanová nemá radost z toho, že měřených úseků přibývá. „Bohužel je to jediná možnost, jak donutit řidiče, aby jezdili podle předpisů,“ zhodnotila. Na informační radary totiž řidiči příliš nereagují. Dva z Korkusovy Huti Vimperští chtějí přemístit. „Jeden dáme do ulice Nad Stadionem a druhý na příjezd od Prachatic do místa, kde vyjíždí hasiči,“ doplnil Zdeněk Kuncl. Informační radar bude zároveň počítat průjezd aut v ulicích.

Měřených úseků na Prachaticku ještě přibude. Podle informací Prachatického deníku zvažují umístění radarů také ve Volarech, Lenoře, Zdíkově či Čkyni.