V Jihočeském kraji se Piráti přidali stejně jako ostatní krajská sdružení ke sbírce technického vybavení pro distanční výuku dětí. V minulých dnech došlo k předání notebooků a počítačů do zařízení v Táboře a Týně nad Vltavou, příští týden poputují počítače do nízkoprahových zařízení v Jindřichově Hradci a v Českém Krumlově. Zbytek vybavení bude věnován Českému červenému kříži.

Budova městské radnice v Českých Budějovicích.
Budějovické pokladně zkoušené koronavirem mají pomoci úvěr a rezervy

„Jsme rádi, že celorepubliková sbírka byla úspěšná. Věděli jsme, že hodně lidí má doma zařízení, které již nevyužijí, ale jinde může ještě hodně pomoci. To je třeba případ obecně prospěšné společnosti Cheiron T, kam jsme již minulý týden odvezli čtyři notebooky a pět kompletně sestavených stolních počítačů,“ řekl ke sbírce Jiří Roubíček, člen táborského pirátského místního sdružení a krajský zastupitel.

Sbírku využili také v Týně nad Vltavou, kde ve spolupráci s odborem sociálních věcí a pracovištěm krizového řízení předal městský a krajský zastupitel Jan Novák pět notebooků a dva počítače. Příští týden převezmou z rukou jihočeských Pirátů dva stolní počítače také zástupci nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Kompas, které působí pod Farní charitou Jindřichův Hradec, a tři notebooky a tři monitory poputují do nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Bouda v Českém Krumlově.

Předvánoční nákupy v českobudějovickém Globusu
Lidé o víkendu nakupovali, ale do pravého vánočního šílenství to mělo daleko

Zbytek získaného vybavení ze sbírky, tedy čtyři monitory a další periferní zařízení, byly přislíbeny Českému červenému kříži. Organizátoři děkují všem dárcům, kteří se do sbírky zapojili, a i nadále se budou snažit pomáhat tam, kde se pomoci běžnými způsoby nedostává.