Ta vznikla teprve nedávno pod rukama party vitějovických nadšenců. První dvě pečení byly ale tak trochu zkušební. Až včerejší vitějovická pouť sv. Markéty prověřila jak pec, tak pekaře.
A zkouška dopadla na jedničku. Ošatky s dalamánky se vyprázdnily téměř okamžitě a na chléb všichni čekali pěkně dlouhou frontu. Při chvilce čekání vzali za vděk výbornou podplamenicí – tedy plackou potřenou česnekem.
Do pece se vejde až třiadvacet bochníků chleba a patron pece Ladislav Skočný v neděli dopoledne pekl jako první chléb z bramborového těsta. Až ke konci ještě přišel na řadu chléb semínkový.
A recept? Ten je trochu podobný tomu lenorskému, ovšem ty správné ingredience žádný mistr pekařský neprozradí, a tak je možné se jen dohadovat. „Podplamenici v Lenoře říkají placka česnekem. Já stál u zrodu lenorského pečení, teď bych rád tradici zavedl i tady,“ vysvětlil včera Ladislav Skočný a mezi tím sázel spolu s kolegou pekařem Pechem do pece jeden pecen za druhým.
Vitějovické pečení se bude pravidelně opakovat, a tak každý má šanci si čas od času čerstvý chléb upečený v obecní peci uprostřed návsi a vedle kostela dojet zakoupit. Jeden pecen stojí padesátikorunu a další plánované pečení je připraveno na sobotu 7. srpna od deseti hodin.