Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská na místě mimo jiné připomněla, že je ráda, že může novou publikaci představit právě v milevském klášteře, který je nejstarším klášterem na jihu Čech. Navíc jeho architekturu přirovnala i k francouzským klášterům.

Z nové brožury má radost i představený milevského kláštera Mikuláš Selvek. "Jsem rád, že vyšla právě teď, když si připomínáme 30 let od sametové revoluce, od pádu totalitního režimu, který dal nejen tomuto, ale i dalším klášterům hodně zabrat. Je dobře, že si to připomínáme," uvedl Mikuláš Selvek. Zároveň také připomněl letošní 30. výročí svatořečení Anežky České.

Kostel sv. Petra a Pavla v Albrechticích nad Vltavou.
Albrechtický kostel zdobí unikátní fresky

Podle něj je dobře, že kniha bude lidem ukazovat kulturu a architekturu. Uvedl také, že se klášteru v posledních letech zvyšuje návštěvnost turistů i poutníků. Pochválil i spolupráci s hejtmankou Jihočeského kraje.

Autorka Blanka Rozkošná se v publikaci také zaměřila na neznámé lokality. Materiál pro ni shromažďovala od roku 2008. "Zaměřuji se na dějiny architektury jižních Čech. V publikaci je čtyřicet míst, kde stojí kláštery a budovy, které byly využívané řeholníky a řádovými sestrami," uvedla. Její srdeční záležitostí je klášter Zlatá Koruna. "Miluji středověkou architekturu a ta je tam autenticky zachovaná a je to u vody. Navíc je tam báječná kastelánka Lenka Tondlová," vysvětlila.

Schwarzenberská hrobka v Třeboni. Ilustrační foto.
Památky na zimu nezavírají

Ze zapomenutých klášterů, o kterých málokdo ví, připomněla Štěkeň, kde zemřel roku 1923 Karel Klostermann. Má tam i svou expozici.

Z dalších zajímavých méně známých klášterů připomněla například Lomec a Římov.

Milevským klášterem, který je v knize samozřejmě také uvedený, pak doprovodila zájemce zdejší průvodkyně Petra Staňková.

Publikace vyšla v nákladu tisíc kusů a je zdarma k dispozici v milevském klášteře, ve Zlaté Koruně a na autobusovém nádraží v íčku v obchodním centru Mercury v Českých Budějovicích.