Jozefína Růžičková i přes letošní náročné období pokračuje v jízdě nastoupené před třemi lety a sbírá další medaile. Po získání šestnácti medailí za své marmelády značky Rose Garden v prestižní soutěži World’s Original Marmalade Awards letos na jaře po vypuknutí koronaviru, je nyní nově držitelkou dalších čtyř ocenění z celosvětové gastronomické soutěže Great Taste. Jozefína letos to soutěže Great Taste poslala šest výrobků a čtyři z nich si odnesly medaile. To je větší než průměrná úspěšnost v této náročné soutěži, kde letos získalo ocenění čtyřicet procent ze zaslaných vzorků.

Dvě hvězdy získal z dílny Rose Garden Šípkový džem s vanilkou, který po třech letech opět obhájil dvě hvězdičky z roku 2017. Ty tak může Jozefína na těchto marmeládách i nadále používat. „Nádherný, lesklý džem s přírodní, sytě granátovou červenou barvou a jemnou vůní ovoce. Sametová, hladká a krémová struktura, která se okamžitě rozpouští na patře,“ ohodnotili výjimečný šípkový džem poradci Great Taste.

Jozefína Růžičková z Prachatic si opět připsala skvělá ocenění ve světové soutěži za výborné domácí marmelády.
Do Prachatic letos putuje 16 medailí za nejlepší marmelády světa

Paní Marmeláda Jozefína Růžičková z Prachatic.Zdroj: Archiv DeníkuJozefína Růžičková: - Jozefína Růžičková se po letech v potravinářské korporaci Nestlé odstěhovala na Šumavu, vyměnila kancelář za klid malého města a vůni domácích marmelád. Pod značkou Rose Garden nabízí třeba jahodové nebo borůvkové džemy ale ráda zpracovává i opomíjené ovoce jako šípky, bezinky nebo arónii a v neposlední řadě vaří také citrusové marmelády.
- V roce 2017 získala nejvyšší ocenění hned ve dvou prestižních světových soutěžích. Ve World's Original Marmalade Awards si její marmeláda z červeného pomeranče se šípkem odnesla dvojitou zlatou medaili a její fíkovohruškový džem s bílým karibským rumem získal nejvyšší možné ocenění v podobě tří hvězd z gastronomické soutěže Great Taste v Londýně. Za pět let působení na trhu se její džemy a marmelády mohou pyšnit celkem třinácti oceněními ze soutěže Great Taste a dalšími 14 zlatými, 24 stříbrnými a 19 bronzovými medailemi z World's Original Marmalade Awards.

Po jedné hvězdě si odnesly také Hrušky se zázvorem, netradiční Malinový džem s granátovým jablkem a Borůvkovo-bezinkový džem s vanilkou, který obhájil jednu hvězdu z roku 2017. „Hrušky se zázvorem jsou novinka. Výroba džemu je dost pracná, protože je bez pektinu a hrušky pomalu, celé dva dny, vařím až na konzistenci povidel,“ dává Jozefína nahlédnout do své kuchyně. Hrušky používá lokální z Hoříkovic u Prachatic, stejně jako další ovoce všude tam, kde to je možné. „Fascinující džem s krásnou konzistencí a jemnou chutí hrušek, kde je sladkost, kyselost a chuť zázvoru skvěle vyvážena. Tento džem bude skvělým doplňkem sýrového talíře,“ uvedli porotci.

Višňovo mirabelkový džem od Jozefíny Růžičkové z Prachatic je jedním z těch, který získal ocenění.
Džemy od Jozefíny zase ohromily porotu

Oceněné džemy
2 hvězdy: Šípkový džem s vanilkou
1 hvězda: Borůvkovo-bezinkový džem s vanilkou
1 hvězda: Hruškový džem se zázvorem
1 hvězda: Malinový džem s granátovým jablkem

Prestižní soutěž Great Taste není jen o džemech a marmeládách, přihlásit do ní své výrobky mohou výrobci chleba, sušenek nebo i piva. Letos bylo hodnoceno téměř třináct tisíc vzorků ze 106 různých zemí. Vzorky dlouhé hodiny poslepu ochutnává a boduje 144 porotců z řad kuchařů, restauratérů, nákupčích, výrobců, obchodníků, foodbloggerů či novinářů. I tato soutěž byla ale letos poznamenána covidem. Hodnocení začalo týden před uzavřením britské ekonomiky a muselo se poté přesunout více do online světa. Vzorky byly z centrály organizátora rozesílány malým skupinkám porotců, kteří sdíleli svá hodnocení skrze Zoom. Některé produkty, například mražené pudingy nebo čaj, káva, si ale žádají dovaření, nebo speciální přípravu, a ty potom porotci hodnotili v červenci na místě po menších skupinkách.

Jozefína není v tomto klání zdaleka poprvé. Hned tři černozlaté hvězdy, což je nejvyšší ocenění, si odnesla už v roce 2017 se svým Fíkovo hruškovým džemem s bílým karibským rumem. Celkem má Jozefína Růžičková ze soutěže Great Taste, která se koná ve Velké Británii v Londýně, už třináct ocenění, jednu trojhvězdu, čtyři dvojhvězdy a osm tak zvaných jednohvězd. Nově letos česká podnikatelka získala i šest cen v první ročníku gastronomické soutěže I.T.A pořádané letos v lednu v Itálii. Tímto počtem si tak Jozefína drží mezi českými výrobci džemů první místo v počtu medailí a ocenění z gastro a marmeládových soutěží.

Ilustrační foto
Jozefína z Prachatic vaří nejlepší marmelády

Aktuálně Jozefína prodává na svém e-shopu přes padesát druhů džemů. Teď přibydou i ty nově ověnčené medailemi. Nyní už se Jozefína věnuje hlavně přípravě na Vánoce. Její marmelády je možné si objednat jako chutné a lokální firemní vánoční dárky buď přímo přes její e-shop, nebo například přes Svět bedýnek a další podobné prodejce.