V domově podle informací Hany Vojtové přísný režim nikdy neskončil. „Roušky jsme od března nesundali a nový zákaz návštěv vyhlásili okamžitě, co se v Prachaticích objevilo ohnisko nemoci,“ uvedla. V posledním týdnu opatření ještě přitvrdila. „Vedení domova udělalo maximum pro zabránění přenosu nákazy,“ zkonstatovala Kvetoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Zaměstnanci domova se po budově pohybují pouze v ochranných oblecích a vyměnili roušky za respirátory. „Jíst mohou z jednorázového nádobí a u stolu sedí sami. Mají omezený pohyb i mimo zaměstnání k zajištění nutných nákupů,“ upřesnila Hana Vojtová.

Jednoduché to nemají ani klienti. Společné aktivity minimálně do dalšího testování nejsou a nebudou. „Jídlo dostávají na pokoj. Často větráme, snažíme se zvlhčovat vzduch a dbáme na dodržování pitného režimu,“ vysvětlila s tím, že všem denně měří teplotu.

- Covid-19 poprvé potvrdil test 4. srpna u jednoho z klientů.

- V prachatickém Domově seniorů Mistra Křišťana hygienici v pátek 7. srpna otestovali 84 klientů a 73 zaměstnanců. Covid-19 se potvrdil u jednoho ze zaměstnanců.

- Druhé testování by mohlo být na konci příštího týdne.