Tak přesně tuto situaci si včera nacvičili v Prachaticích zástupci městského a krajského úřadu pod vedením zástupců z krajského vojenského velitelství v Českých Budějovicích. Civilisty jim „sehrály" aktivní zálohy, tedy lidé, kteří se rok co rok zúčastňují vojenských cvičení a v případě ohrožení státu budou povoláni.
„Od roku 2004 se nácviky odvodů nedělaly. Před třemi lety jsme s nimi znovu začali, v Prachaticích se koná poprvé a bude se periodicky opakovat každých pět let," uvedl podplukovník Milan Kempský.
Ten zároveň všem, kteří se nácviku zúčastnili, vysvětlil, jaká časová osa je od vyhlášení stavu nebezpečí k tomu, aby byl civilista přizván k odvodovému řízení. „Dostaví se sedmdesátý den od chvíle, kdy byl stav ohrožení vyhlášen. Předchází tomu administrace, rozesílání dotazníků, které musí potvrdit lékař, jejich zpracování a podobně, samozřejmě společně s další administrativou a komunikací na úrovni krajů, obcí a štábů. Následně se sejde komise, k níž jsou občané pozváni. V první chvíli se zvou ti, kterým bylo devatenáct let. Branná povinnost je ze zákona od osmnácti do šedesáti let. Jsou samozřejmě zákonem dané výjimky, tedy lidé, kteří se k odvodům nezvou. To je například prezident republiky, poslanci, senátoři, ústavní soudci," poznamenala majorka Taťána Lapáčková se slovy, že odvody se netýkají pouze mužů, ale také žen.
„Zákon nerozlišuje pohlaví. Případná služba ve válce se pak samozřejmě určuje podle zaměření každého odvedence, podle jeho profese," doplnila Taťána Lapáčková.
Po teoretickém zahájení už se všichni členové, mezi nimiž nechyběla ani odborná referentka pro krizové řízení z prachatického městského úřadu Věra Mikešová, českobudějovičtí lékaři a Vladimír Medvedz z odboru krizového řízení krajského úřadu.
Ti všichni měli v komisi pevně stanovené místo a vyzkoušeli si nanečisto, jak by odvod v Prachaticích, přímo v prostorách radnice, mohl vypadat.
„Proč to děláme? To buď v sobě máte, nebo ne," odpověděl na otázku, proč je dobrovolně v aktivní záloze, Aleš Kabelka. Ten se včera nechal společně s dalšími odvést. „Každý rok jezdíme na cvičení, jsou mezi námi i ženy. Už jsme i taková parta lidí, kteří se tam pravidelně sejdou," doplnil .
„Musím říct, že si na chování chlapů při cvičení nemůžu stěžovat. Je asi fakt, že se trochu hlídají ve výrazech, když jsou s nimi ženský, ale že by třeba čekali, že na nás, na ženských, bude mytí nádobí, to ne. Ze začátku někteří možná hůř nesli, že může být v některých případech ženská lepší než chlap, ale teď s tím žádný problém nemám, jsme dobrá parta," chválila si jedna ze dvou přítomných žen, které byly také předvolány k odvodu.
„Ukázalo se, že prostory, které jsme za tímto účelem vytipovali, jsou opravdu vhodné, bylo by reálné, kdyby podobná hrozba nastala, je za tímto účelem využít," zhodnotila Věra Mikešová z prachatické radnice.
„Podobné nácviky určitě nejsou na škodu, pokud by podobná situace nastala. Já ale doufám, že nikdy nenastane a zůstaneme jen u nácviků," řekl starosta Martin Malý.