Na třicet osm tisíc vyčíslili hasiči páteční čištění pěti kilometrů silnice poblíž Němčic. Částka ale není kompletní. Nejsou v ní započteny náklady na spotřebovanou vodu. Podle slov mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů totiž hasiči čerpali vodu z hydrantu v Netolicích, kterou pak na místo dováželi. „Nikde v okolí nebyl jiný zdroj vody," vysvětlila Vendula Matějů.


Jisté ale je, že jen mzda hasičů, kteří na místě zasahovali, je vyčíslená na deset tisíc, provoz vozidel na čtrnáct, deset tisíc stál použitý sorbent a další tři tisíce šest set korun pak byly náklady na cestovné aut. „Hasiči kompletní vyúčtování likvidačních prací odesílají na pojišťovnu toho, kdo nehodu způsobil. V případě, že by nebyl dotyčný pojištěn, pak na českou kancelář pojistitelů," zkonstatovala jihočeská mluvčí hasičů.


Celou částku tak hasiči dostanou zpět, to, kolik pak případně uhradí viník znečištění, není zatím jasné. Podle zástupců oslovených pojišťoven jde o to, jak má majitel vozidla postavenou smlouvu o povinném ručení či havarijním pojištění a hlavně to, jaké jsou limity pojistného plnění. Je možné, že část nákladů bude pojišťovna požadovat po majiteli auta. Úplné vyřízení takové události ale může trvat i měsíce, neboť pojišťovny si samy zjišťují veškeré okolnosti.


Další peníze pak stál zásah silničáře. Podle slov Martina Grožaje z prachatického Střediska správy a údržby silnic vyjde silničáře výjezd na místo znečištění na celkem tři tisíce sedm set korun. „V téhle sumě jsou zahrnuty všechny výdaje silničářů v souvislosti s páteční událostí, například pohonné hmoty, ale také odcizení jedné z dopravních značek," vysvětlil Martin Grožaj s tím, že během víkendu zmizela jedna ze značek omezující rychlost jízdy na padesát kilometrů v hodině i se sloupkem. „Zřejmě ji někdo dostane k blížícím se padesátinám," glosoval Martin Grožaj. Dodal, že i Správa a údržba silnic by se mohla dožadovat pojistného plnění, neboť událost je možno hodnotit jako škodu způsobenou provozem vozidla podle příslušného zákona.