„Cena je pro nás nepřijatelná. Znalecký posudek, který jsme si nechali udělat, je 17,3 milionu korun,“ řekla vimperská starostka Jaroslava Martanová jeden z důvodů, proč město objekt nekoupilo. Místostarosta Zdeněk Kuncl upřesnil, že investice do objektu, aby město mohlo sál využívat ke kulturním akcím a ten odpovídal současným standardům, by město stály dalších zhruba 40 milionů korun. „Koupit bychom museli kompletní vybavení a zázemí pro účinkující, vzduchotechnika je původní a jedno křídlo je nefunkční, kotle na vytápění jsou také původní, do střechy zatéká, vyměnit se musejí prosklené plochy. Následný provoz by nás vyšel na další čtyři miliony korun,“ popsala Jaroslava Martanová. Zmínila, že by zastupitelé koupi zvažovali ve chvíli, kdy by cena spadla pod patnáct milionů korun.

Stavba kulturního domu Cihelna začala v roce 1974 a původně měl mít tři části. Na dostavbu zbylých dvou ale nikdy nedošlo. V objektu je tak veškeré zázemí pro části, které se nikdy nepostavily. „Až tři čtvrtiny prostoru bychom neměli jak využít,“ zhodnotila vimperská starostka. Jiná situace by byla v případě, že by město objekt koupilo a bez větších zásahů by ho mohlo provozovat.

Kulturní dům Cihelna je na prodej. Město Vimperk zvažuje, zda ho koupí. O ceně budou diskutovat v únoru.
Cihelna je na prodej, město hledá varianty

Kulturní dům je mimo provoz zhruba od loňského léta, tehdy také skončil provoz diskotéky. „V současné době je tam pouze asijská restaurace,“ doplnila Jaroslava Martanová s tím, že za současných podmínek město objekt koupit nechce. „Pokud se situace změní a majitel přijde s novou nabídkou, jsme připraveni znovu jednat,“ připustil Zdeněk Kuncl.

O možnosti koupit Cihelnu vimperští zastupitelé diskutují od loňského ledna, tehdy jim byla nabídnuta cena 33 až 35 milionů korun. Covid diskuse o něco prodloužil, i tak loni v létě zastupitelé objekt důkladně prohlédli, aby teď rozhodli, že ani za 27 milionů korun se koupě nevyplatí.