Med, zázvor a citron. Nápoj připravený z těchto tří ingrediencí je podle Moniky Brýdové tou nejlepší prevencí proti chřipce. Budějovická kreativní publicistka zabývající se zdravým životním stylem všechny ingredience smíchá, zalije ne úplně vařicí vodou a pravidelně užívá. „Na mě to funguje skvěle,“ radí.

Viry se jí zatím vyhýbají. Stovky Jihočechů ale takové štěstí nemají. Na sto tisíc obyvatel kraje teď podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové připadá 1550 marodů. To je oproti minulému týdnu nárůst o 1,2 procenta. U šesti pacientů jihočeské nemocnice tento týden hlásily závažný průběh chřipky, tři lidé komplikacím podlehli. „Ve všech třech případech se jednalo o osoby vyššího věku, u nichž byl klinicky závažný průběh onemocnění komplikován pneumonií, případně respirační nedostatečností,“ upřesnila Kvetoslava Kotrbová.

Nemocnost výrazněji stoupala na Strakonicku a Českobudějovicku. Na Českokrumlovsku, Prachaticku a Jindřichohradecku je marodů míň.