Stoupající počty nemocných s akutními respiračními infekcemi přinutily zatím tři nemocnice na jihu Čech, aby před nimi ochránily pacienty.

Jako první zamezila přístup k nemocným budějovická nemocnice, v níž platí zákaz návštěv od úterý 23. ledna. Ale o čtyři dny dříve zavedli toto opatření na 1. oddělení následné péče.

Jak rozeznáme chřipku od nachlazení
Chřipka příznaky: Ilustrační foto.Zdroj: Archiv Deníkuhorečka i přes 39 stupňů, dráždivý kašel, výrazná únava, bolest hlavy a svalů, oproti nachlazení nemusí chřipku vždy provázet rýma a bolest v krku
trvání: jeden až dva týdny, při komplikacích i déle
možné komplikace: zánět vedlejších dutin nosních, zánět průdušek, zápal plic
Nachlazení příznaky: kýchání, vodová rýma, ucpaný nos, bolest v krku, případně i bolesti hlavy, kašel či bolesti uší, obvykle jen zvýšená teplota (do 38 stupňů)
trvání: max. týden, zlepšení do tří dnů
možné komplikace: ucpání drenáže vedlejších dutin nosních, zánět středního ucha

Jak dlouho se příbuzní a známí neuvidí se svými hospitalizovanými bližními, nelze odhadnout. Vše bude záviset na dalším vývoji nemocnosti. Podle vedoucí lékařky epidemiologie českobudějovické nemocnice Ivy Šípkové se vyskytuje chřipka typu A i B a předpokládá se, že počet nemocných i dalšími respiračními infekcemi bude narůstat. Na Českobudějovicku jich oproti minulému týdnu přibylo o 40 procent, nejvíce se v posteli nacházejí školáci od 6 do 14 let.

Již od 9. ledna nesmějí návštěvy do budějovického Domova pro seniory. Jeho ředitel Pavel Janda uvedl, že návštěvy budou mít zavřené dveře zřejmě do pátku 2. února, pokud se situace v regionu nezhorší. Také Domov pro seniory Hvízdal v Českých Budějovicích od soboty 27. ledna nenavštívíme.

Vinou počínající chřipkové epidemie je také od čtvrtka až do odvolání vyhlášen zákaz návštěv v Nemocnici Český Krumlov.

Dalším zařízením se zákazem návštěv bude rovněž od soboty 27. ledna Nemocnice Strakonice. I ta bude návštěvám uzavřena do odvolání. „Návštěvu pacienta může ve zcela výjimečných případech a na nezbytně nutnou dobu povolit pouze primář oddělení či ošetřující lékař,“ upozorňuje doktor Tomáš Fiala.

Základní ochranou před infekcí je mytí rukou teplou vodou a mýdlem po každém kašli, kýchnutí, po cestě autobusem, návštěvě obchodů a jiných zařízení s větší koncentrací lidí. Samozřejmostí je zakrytí úst při kašli a kýchání, vyhození použitého kapesníku do koše. Dále nekýchat do rukou, ne-sahat si na obličej, oblast očí, neb hrozí přenos viru z kontaminovaných věcí. 

Ilustrační foto
Chřipka si na jihu vyžádala dva životy