Jak uvedla Jitka Luňáčková z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje, od začátku roku hlásili lékaři čtyři závažné průběhy chřipky u osob nad 60 let, jež si vyžádaly hospitalizaci na oddělení ARO a JIP.

„Bohužel ve dvou případech došlo k úmrtí. Jednalo se o muže ve věku 69 a 72 let,“ řekla více. Dodala, že v kraji je nemocných 1200 lidí na 100 tisíc obyvatel, což není epidemie. Budějovická nemocnice uzavřela 1. oddělení následné péče. 

Škrábání v krku, bolest hlavy a věčně ucpaný nos. To teď dobře zná 29letá Michaela Rejšková z Týna nad Vltavou. I ona je jednou z desítek Jihočechů, kteří už stihli letos poznat vzrůstající sílu chřipky.

Aktuální stav nemocnosti na jihu Čech. Zdroj: Deník

Jitka Luňáčková uvedla, že celorepublikový průměr je 1100 nemocných na 100 tisíc obyvatel. „Jedná se o zvýšený výskyt, nemocnost ale zatím epidemických hodnot nedosahuje,“ komentovala vývoj situace. Dodala, že nejvyšší nemocnost je u malých a školních dětí a u dospělých nad 60 let věku. U starších lidí bývá průběh nemoci závažnější, proto jim hygienici doporučují očkování. „To je ale možné provádět jen do doby, než začne epidemický výskyt, pak se očkování již nedoporučuje,“ vysvětlovala Jitka Luňáčková.

Michaela Rejšková se očkovat nenechala, při léčbě zvolila tradičnější způsob. „Většinou použiju nějaký sprej na rýmu, pastilky na bolest v krku a piju zázvorový čaj. Nejlepší je ale klid a odpočinek,“ řekla obyvatelka Týna nad Vltavou.

Právě vyležení je důležité i podle Jitky Luňáčkové. „Při zakašlání se totiž do prostředí dostává několik tisíc virových částic, čímž proces šíření pokračuje,“ varovala.