Ochránit co nejvíce žab se snaží na Prachaticku členové Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Šumava. V úterý dopoledne jsme je zastihli u Šumavských Hoštic při natahování sítě jednoho ze žabích přechodů. Záchranný program na Prachaticku organizuje Jakub Hromas. „Míst, kde lezou obojživelníci přes komunikace za rozmnožováním, je na Prachaticku několik. Nejvíce postižené lokality jsou ale tři. Jedna je u Lčovic na silnici I/4 směrem na Strakonice, druhé místo je silnice II/141 z Prachatic na Vimperk u Šumavských Hoštic a třetí místo se nachází u Vlachova Březí," vyjmenoval Jakub Hromas.
Momentálně zabezpečují ochranáři při jarním tahu dvě místa, a to u Lčovic a u Šumavských Hoštic, kudy míří obojživelníci na místo rozmnožování. „Z devadesáti pěti procent se jedná o ropuchu obecnou, zbytek doplňují skokani zelení a hnědí a občas se podaří odchytit čolka obecného nebo rosničku," dodal.
Žabí přechody instalovali ochranáři po dohodě se správou a údržbou silnic u Šumavských Hoštic podruhé. V podstatě se nejedná o složité zařízení, stačí několik dřevěných kolíků, plastové kbelíky a plastová síť, kterou žáby nedokáží překonat. Aby mělo toto opatření smysl a žáby se dostaly bezpečně tam, kam míří, je třeba zábrany pravidelně kontrolovat. „Za normálního stavu, kdy žáby táhnou v řádu jedinců, stačí kontrolovat a vybírat nádoby jednou denně, zpravidla kolem osmé hodiny ráno. Pokud je teplota v noci nad pět stupňů, je vyšší vlhkost nebo mrholí, je potřeba nádoby a zábrany kontrolovat častěji, ideální je tak dvakrát až třikrát denně. Je potřeba povolení od silničářů a výjimka. Ta umožní s žábami manipulovat a rovnou určuje i četnost kontrol," vysvětluje Jakub Hromas.
Zábrany zůstanou na svém místě jen několik týdnů. Jak dlouho to bude, závisí hodně na klimatických podmínkách a období rozmnožování. „Například letos je všechno trochu urychlené, letos stavíme zábrany zhruba o tři týdny dříve, než normálně a obdobné je to i s balením zábran. Zábrany likvidujeme ve chvíli, kdy podle evidence už není migrace žab tak početná. Když při kontrole nacházíme spíše jedince, zábrany odstraníme. Obecně lze říct, že je to na přelomu dubna a května," upřesnil Jakub Hromas.
Při prvním odchytu přede dvěma roky se zábranami u Šumavských Hoštic podařilo odchytit a bezpečně přenést kolem tisícovky žab.