Právě prosinec je ale pro ně po všech stránkách možná nejnáročnějším měsícem v roce. Blíží se totiž Vánoce a Češi si bez kapra štědrovečerní tabuli zkrátka neumí představit.
„Je to pro nás období náročné, a to jak fyzicky, tak i psychicky. Řídíme se ale heslem Náš zákazník, náš pán, a proto se snažíme vycházet všem vstříc, jak jen to jde. Už dávno neplatí, to co se dříve s nadsázkou říkalo, totiž, že rybáři jsou pouze pro jeden den v roce – pro Vánoce. Dnes se ryby prodávají po celý rok. Přes rok jich však stále převážná většina putuje do zahraničí. Před Vánocemi je důležité zvládnout logistiku dopravy. Zákazníci si většinou přejí dovézt ryby až na poslední chvíli. Pak záleží na tom, jaký je průběh zimy. Když je horší počasí, přidá se k obvyklé práci na nakládkách také potřeba odstranění ledu ze sádek nebo třeba údržba příjezdových komunikací, což je například na sádkách v Hrbově dosti obvyklé,“ vysvětloval ředitel Školního rybářství Protivín Václav Šrámek.
Z jeho slov plyne, že největší zájem o jihočeské ryby je v Německu, ve Francii a Itálii. Za těmito státy potom následuje Polsko, Slovensko či Rakousko. Středoevropské státy se přitom zajímají zejména o kapra, dále na západ potom putují líni a dravé ryby, o něž je zájem především ve Francii a Německu. Celkem vyváží rybářství do zahraničí více než polovinu každoroční produkce.
„Dravce vyvážíme ihned po výlovech. Na západě se v poslední době hodně rozmáhá sportovní rybolov, takže velkým množstvím těchto ryb jsou zarybňovány tamní sportovní revíry,“ přibližoval osud českých dravců Šrámek.
I do Německa a Francie se ale kapři vyvážejí. Jsou to o něco menší ryby, než jaké chce tuzemský spotřebitel, jejich hmotnost se pohybuje okolo dvou kilogramů. „Tyto ryby jsou většinou určeny k dalšímu zpracování a z valné většiny se nejedná o šupináče, ale o hladké kapry. V Čechách jsou stále nejoblíbenější ryby zhruba o kilogram těžší, přičemž ale vzrůstá poptávka i po rybách, které mají více než pět kilogramů,“ přiblížil rozdílné názory na ideální velikost ryb ředitel.
Po kaprovi, kterého protivínští rybáři vyprodukovali letos zhruba 600 tun, byl letos rybou na druhém místě tolstolobik. „Ten je tučnější, na pečení se proto hodí jen menší kusy. Většina je určena k uzení, a zatímco po kaprech je největší poptávka před Vánoci, tolstolobik se prodává i před Silvestrem,“ upřesňoval Václav Šrámek.
Třetí rybou v pomyslném žebříčku produkce byl letos amur, následován línem, dravými rybami a bílou rybou.
„Já sám preferuji tradici a na vánoční tabuli u nás doma nesmí chybět dobrá rybí polévka, po níž následuje smažený řízek z kapra s bramborovým salátem. Mám rád ale ryby na všechny možné úpravy, občas se také odvážím upravit si rybu sám, přičemž experimentuji a nedržím se striktně žádných osvědčených receptů. Při úpravách ryb je dobré improvizovat, rybí maso se dá dobře ochutit,“ prozradil Václav Šrámek závěrem.