V prachatickém Radničním sále hovořili zástupci obou zemí o potřebě propojení Čech a Německa a jeho významu pro kulturu turistiku i ekonomiku na obou stranách hranice.
Hlavním bodem programu však bylo předání Ceny naděje a porozumění. Tu za velké úsilí o opětovné vlakové spojení mezi Bavorském a českým pohraničím získal na německé straně Michael Liebl, představitel Spolku pro obnovu Ilztalbahn.
Z české strany se dalším držitelem tohoto ocenění stal Alois Pavlíčko, který již od roku 1982 spolupracoval s bavorskou ochranou přírody, jejími botaniky a entomology. Po revoluci v roce 1989 vedl řadu odborných exkurzí pro bavorské a hornorakouské kolegy. Alois Pavlíčko také průběžně od roku 1990 pracoval na mapování květeny celé Šumavy. Nejintenzivněji pracoval na společném porozumění mezi národy v letech 2004 – 2007, kdy mohl z pozice ředitele Správy NP a CHKO Šumava výrazně ovlivňovat přeshraniční spolupráci a projekty, kterými byla například Skleněná archa či přeshraniční oslavy patnácti let národního parku. Zasloužil se například za jednosezonní otevření Modrého sloupu či obnovu Hauswaldské kaple.

„Toto ocenění mne velmi těší a jsem rád, že se ho dostalo někomu z té mladší generace. Navazuji tak na své kolegy a je jedno, zda to již byl pan Nauš, který byl jedním z prvních oceněných současně s německým kolegou Michaelem Haugem, kterého znám již pětadvacet let. Současně jsem si vzpomněl i na bývalého kolegu Honzu Kocourka, nebo našeho konzervátora Vratislava Francla. Jsem neobyčejně za tuto cenu potěšen a poctěn,“ uvedl po předání ceny z rukou zástupců Grünen Heike Dülfer a Hans – Madl Deinharta i zástupce ÖDP Karla Edenhofera sedmačtyřicetiletý prachatický rodák Alois Pavlíčko.