Nejen ekologická hrozba už jez velké části minulostí. Za téměř pětadvacet milionů korun se podařilo zlikvidovat odpad, který do Lhenic v 90. letech navezla za účelem zneškodnění firma, která následně zkrachovala.

Ve čtvrtek 30. března zahájila odborná firma likvidaci stovek tun nebezpečných odpadů uskladněných na okraji Lhenic v areálu bývalého ACHP.
Lheničtí dýchají lépe, zbavili se chemikálií

S likvidací začala odborná firma letos na jaře, a to poté, co se Lhenickým podařilo získat téměř dvacet milionů korun z Národního programu Životního prostředí. Dotací ve výši dvou a půl milionu korun přispěl také Jihočeský kraj. Zbytek nákladů pak zaplatí městys Lhenice, který získal bezúročnou půjčku.

Z historie
Téměř dvacet let se snažili Lheničtí o likvidaci nebezpečného odpadu v areálu bývalého zemědělského družstva.
Nebezpečný odpad se ve Lhenicích objevil již v devadesátých letech minulého století.
Část odpadu v areálu zůstala po rozpadu zemědělského družstva, další se objevil poté, co areál převzala soukromá firma.
Po letech jednání se nakonec podařilo získat potřebnou dotaci.

Sen o čistém areálu ale zdaleka nekončí. „Sanace bude pokračovat likvidací kontaminované zeminy, sedimentů v požární nádrži a zbylých agrochemických chemikálií,“ popsala Marie Kabátová, starostka Lhenic, plánovanou druhou etapu.

To, že Lhenice patřily svým zamořeným areálemk místům, která se musela řešit, potvrdil včera i Richard Brabec, ministr životního prostředí. Ten navíc uvedl, že druhá etapa a peníze na ni budou. „Samozřejmě, že dokud nebude vysoutěženo, není to stoprocentní, ale jsme na velmi dobré cestě. Areálů, které jsou takto znečištěné, je po České republice řada, ale Lhenice patřily k místům, která byla znečištěná opravdu hodně,“ doplnil.