K regionálním autorům, kteří ve svých publikacích propagují Prachaticko a zejména Šumavu, patří dlouhá léta fotograf Vladislav Hošek. Právě jeho jméno je nesmazatelně spjato především se Šumavou, byť ve svém archivu má i snímky himálajských velikánů. Ostatně hory jsou pro Vladislava Hoška srdeční záležitostí.


Letos má za sebou setkání fotografů v Julských Alpách ve Slovinsku a v Dolomitech v Itálii, a také čtrnáctidenní vůbec první českou fotografickou expedici v Kyrgyzstánu. Tam se ostatně chystá i v příštím roce, stejně jako k jeho plánům patří opětovná výprava do země ohně a ledu, na Island. Na prvním místě pro něho ale dál zůstává Šumava.

Regionální autoři
pod stromečkem
Před koncem roku obohatily knižní trh hned čtyři nové regionální publikace. Od prvotiny Tomáše Přibyla s detektivními povídkami Smutný žhář, přes osudy obyčejných lidí vyprávěných Františkem Kadochem v jeho již sedmé knize Ukradený paš a jiné povídky a historický pohled na Volary a volarské obyvatele v nejnovějším vydání původně čistě německé knihy z počátku dvacátého století Volary a Volarští, až po fotografie Vladislava Hoška a Lucie Rambouskové uspořádané do knihy Šumava čarovná mají regionální autoři co nabídnout. A pokud k nim přidáme i nedávno pokřtěné CD Martiny Pivoňkové Můj šálek kávy, máte před Vánoci rozhodně na výběr, pokud ještě sháníte nějaký ten vánoční dárek.


Svou fotografickou práci uplynulých dvou let nyní spojil do společné publikace s Lucií Rambouskovou a výsledkem je zbrusu nová fotopublikace s názvem Šumava čarovná. „Já jsem fotil pravým a Lucie levým okem," říká s nadsázkou Vladislav Hošek, který se fotografování Šumavy věnuje neuvěřitelných 47 let, Lucie Rambousková intenzivně pak dva roky.


Oba autory dělí sice délka fotografického mapování Šumavy, spojuje je ale to, co dělá zejména pro fotografy Šumavu vyhledávaným cílem. „Čtenáři v knížce najdou převážně náladové snímky z celé Šumavy napříč všemi ročními obdobími. Uvidí i osm panoramat," přibližuje Vladislav Hošek. Nechybí samozřejmě snímky zachycující mlhavé dny i inverzi. „Prostě Šumava čarovná. A čarovat opravdu umí," dodává.


Kniha vznikla na vlastní náklady obou autorů k čtvrtstoletí vyhlášení Biosférické rezervace Šumava. Její křest se uskutečnil 13. prosince v prostorách zámku Skalice v Bohumilicích za hojné účasti příznivců a především fotografů z celé České republiky, kmotry, kteří se ujali vlastního křtu, byli malíř Milan Čihák a grafik Martin Došek. Pro Vladislava Hoška je to v pořadí sedmá kniha fotografií věnovaná krásám Šumavy.