O celkovou renovaci za 27 milionů korun se postaral Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Celkové náklady na rekonstrukci, kterou provedla firma vybraná na základě transparentní veřejné zakázky, činily téměř 27 milionů korun. Navzdory protiepidemickým opatřením se rekonstrukce uskutečnila podle plánu a celý projekt se podařilo zkolaudovat v polovině prosince loňského roku. Budova o celkové výměře 786 m2, jež disponuje dostatečnou administrativní plochou, sociálním zázemím i bezbariérovým přístupem, se nachází v širším centru Českých Budějovic s dobrou dopravní dostupností.

Jak Deník informovala generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu, roky chátrající budova tak získala zbrusu nový kabát. "Touto mimořádnou rekonstrukcí se nám podařilo vybudovat pro státní instituce vhodné administrativní prostory, které v Českých Budějovicích chybí. Navíc díky tomuto projektu stát ročně ušetří na nájemném více než milion korun,“ uvedla Kateřina Arajmu. „Věřím, že zaměstnanci obou institucí nalezenou v budově potřebné zázemí,“ dodala generální ředitelka.

STĚHOVÁNÍ V ÚNORU

ÚZSVM převzal dle své mluvčí Michaely Tesařové budovu bývalé virologie v roce 2016 od Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje, která objekt dlouhodobě nevyužívala. "Regionální dislokační komise v Českých Budějovicích následně na návrh ÚZSVM rozhodla, aby se po rekonstrukci do budovy přesunuly zmiňované dvě organizační složky státu. Zaměstnanci se do objektu nastěhují v průběhu února letošního roku," upřesnila.

Šití mešních oděvů a doplňků se v Kongregaci sester Nejsvětější Svátosti s přestávkami věnují již od jejího vzniku v roce 1887.
VIDEO: Sestry Nejsvětější Svátosti mají v Budějovicích unikátní manufakturu

Oba úřady doposud sídlily ve dvou komerčních objektech, v nichž stát ročně platil nájemné ve výši 1,2 milionu korun. "Přesunem do státní administrativní budovy tak dojde nejen ke snížení výdajů na nájemné, ale i na provoz a údržbu," zmínila Tesařová.