Na všechny se mohou během dnešního dne podívat osobně při prohlídkách. „Prohlídky nabízených bytů děláme pravidelně. Zájemci o bydlení tak dopředu vědí, o jaký byt přesně žádají a jak vypadá,“ vysvětlila Stanislava Linhová, referentka odboru komunálních služeb a dopravy Městského úřadu v Prachaticích.

Největší zájem při prohlídkách je o menší byty. „V případě bytů 4+1 je zájem minimální, když jde o malé byty, schází se jich hodně,“ popsala Stanislava Linhová. Podle jejích zkušeností lidé hodnotí patro, v němž se byt nachází, v souvislosti s tím, zda je v domě výtah, ale i zda má byt balkon a kam směřují okna. „Chtějí vědět, jaký bude výhled, kolik sluníčka do bytu jde,“ přiblížila nároky nájemníků Stanislava Linhová. Obecně nejmenší zájem je pak o byty, kde jsou přímotopy. „To se týká především bytů v centru města, v historické zástavbě, kde v některých domech není centrální vytápění,“ upřesnil jednatel prachatické Městské správy domů a bytů Jiří Vejvoda.

Podle jeho slov ale způsob vytápění už bývá jen jedním z posledních důvodů, proč lidé dávají přednost bytům na sídlišti před těmi v historickém centru. „Byty v centru jsou hodně atypické. Jedná se o bydlení v domech, které jsou staré až stovky let, mají tlusté zdi, nejsou tak světlé, jako třeba byty na sídlišti. Navíc, i když se jedná třeba o byt 2+1, tak má podlahovou plochu až sto metrů. Je to prostě atypické bydlení,“ vysvětlil Jiří Vejvoda.

Na druhou stranu ale mají některé tyto byty velkou přednost, a to v podobě zahrady. „Především byty v ulicích Neumannova, Horní a i některé v ulici Dlouhá mají zahradu, kterou mají nájemníci k dispozici zdarma,“ doplnil.

„Já v bydlení v centru vidím v podstatě samé výhody. Je pravda, že máme centrální vytápění. Je tu všude blízko, máme k domu zahradu, byty jsou větší. Podle mého máme také více soukromí, v historických domech je méně bytů, všichni se tu známe,“ řekla Markéta Kolářová, která bydlí v historické zástavbě v centru Prachatic. Podle jejích slov je jedinou nevýhodou parkování. „Parkoviště tu v blízkosti není, nejbližší je asi v kasárnách,“ zhodnotila. „Je pravda, že byty v centru se uvolňují méně, než třeba na sídlišti. To je ale dáno i tím, že je jich tu podstatně méně, než na zmiňovaném sídlišti,“ uzavřel Jiří Vejvoda.