O další krok postoupil záměr nově zastřešit chodník podél Pražské třídy v Českých Budějovicích.

Rada města schválila na svém posledním jednání 9. listopadu 2020 vypsání veřejné zakázky malého rozsahu na služby pod názvem Nové řešení krytého chodníků v ulici Pražská. „V podstatě jde o to, že se posouváme ke zhotovení projektové dokumentace v souladu se směrnicí zadáním jednomu dodavateli, což je ellement architects s.r.o. Smlouva zahrnuje jak dopracování studie stavby, tak také zpracování jednotlivých fází projektové dokumentace včetně provádění autorského dozoru při samotné realizaci díla,“ říká náměstek primátora Viktor Lavička, s tím, že práce budou zahájeny pravděpodobně už příští rok.

Zlínští architekti mají rozpracovat studii, se kterou zvítězili nedávno v soutěži na nové zastřešení chodníku a uspořádání lokality. Radnice totiž nechala v létě odstranit konstrukce, které vznikly společně se sídlištěm ve 2. polovině minulého století a tvořily s chodníkem a malými obchody kryté korzo. Postupem času ale konstrukce zchátraly, prodejny byly prodány do soukromých rukou a některé přestavěny a prostor se tím hodně proměnil. Místo opravy nakonec radnice raději sáhla k odstranění starých zastřešení s tím, že je nahradí nové prvky.

Příští podoba Pražské třídy v Českých Budějovicích podle návrhu architektů ze zlínského studia ellement architects.
Architekti ze Zlína navrhli nad budějovickou zastávkou v Pražské třídě zrcadlení

„Vítězná studie ateliéru ellement architects ze Zlína preferuje otevřený prostor, pracuje s relativně jednoduchou a čistou formou, která se snaží podpořit charakter jednotlivých míst," dodal Viktor Lavička s tím, že architekti prostor organizují a využívají i s ohledem na jednotlivé etapy budoucí stavby i majetkové vztahy. "Dále poskytuje poměrně velký prostor pro případnou diskuzi s majiteli dotčených pozemků a zaměřuje se na kvalitu veřejného prostranství. Navržené úpravy jsou přiměřené a efektivní a komplexně řeší celou část lokality po odstraněných přístřešcích,“ připojil Viktor Lavička.

Podle společnosti ellement architects je v rámci širších vztahů vnímána různá dynamika a potřeby řešeného území, proto je návrh rozdělen na část území od Koldomu (Perla) po zastávku Družba-IGY, kde je ulice, která si žádá zpevnění uliční čáry a sjednocení nízkých hmot objektů podél ní. Jinou potřebu má místo mezi nákupním centrem IGY a obchodním domem Družba, kde se může uliční fronta přerušit a tím upozornit na veřejné prostory okolo obchodního domu, které skýtají velký potenciál pro proměnu a oživení místa.

Pokračuje bourání na Pražské.
Pražská je bez přístřešků, zastávka znovu slouží

„Koncepce návrhu je založena na oddělení rušné komunikace a vytvoření uliční fronty podél Pražské, proměně „dvorů“ mezi stávajícími objekty a jejich otočení do pobytové části sídliště a uchopení prostoru před obchodním domem s potenciálem přeměny parkoviště na veřejný prostor „náměstí“. Pěší tah podél Pražské zůstává stejný, stejně jako původní doprava. V návrhu je zachována hodnotná stávající zeleň a při zpracování dalších fází se předpokládá zpracování dendrologického průzkumu. Zvýšené záhony, které v prostoru působí bariéru se budou upravovat a podél Pražské budou vysázeny trvalkové záhony,“ doplňuje k záměrům města náměstek primátora Ivo Moravec.